Коментар на папата, че Украйна трябва да има куража "да развее бялото знаме" и да преговаря с Русия, обиколи мълниеносно световните медии.

Това казва главата на Римокатолическата църква папа Франциск в интервю за швейцарската обществена телевизия RSI, което предстои да бъде излъчено на 20 март, съобщава БНТ. В откъс от него става ясно, че папата отговоря на въпрос дали подкрепя онези, които настояват Киев да признае поражение или тези, които вярват, че това не би довело до нищо добро.

87-годишният Франциск казва, че силен е онзи, който преценява ситуацията, поставя хората на първо място и има куража да развее бялото знаме и да преговаря. И допълва:

"Когато виждаш, че си победен, че нещата не вървят добре, трябва да имаш куража да преговаряш".

Макар многократно да е говорил за войната в Украйна, за първи път папата използва термините "загуба" и "бяло знаме".

Миналата година 87-годишният Франциск изпрати италианския кардинал Матео Дзупи в Киев, Москва и Вашингтон, за да изслуша лидерите на трите страни в опит да посредничи за мир.

"Човек може да изпитва срам", казва папата за преговорите, "но с колко мъртви ще завърши (войната)? (Човек трябва) да преговаря навреме, като намери държава, която може да бъде посредник", допълва той, споменавайки Турция като една от страните, които вече предложиха да са домакини на подобна среща.

"Не се срамувайте да преговаряте, преди нещата да се влошат", казва Франциск, който стотици пъти се е молил за "мъченическа Украйна". Попитан дали е готов да посредничи, той отговаря: "Тук съм."

БТА посочва, че в друга част от интервюто, говорейки за войната между Израел и палестинското ислямистко движение "Хамас", Франциск изтъква: "Преговорите никога не означават предаване."

Засега от екипа на украинския президент Зеленски не са коментирали изказването на Франциск.