Цветан Стоянов (ШК "Бургас 64") зае второ място в крайното класиране на престижния шахматен турнир "Дон Джовани" в Прага. В надпреварата участваха 267 състезатели от цял свят. Сред тях - 17 гросмайстори и 20 международни майстори.

Международният майстор събра 7 точки от 9 възможни, като записа само една загуба и две ремита, а останалите партии спечели. Това съобщи във фейсбук неговият треньор Живко Жеков, който е наставник и на Нургюл Салимова.

"Гордея се с представянето на Цветан! Това момче, което съм поел още през 2010 година, премина през много трънлив път, написа Жеков във Фейсбук. - Европейски шампион за момчета до 8 г. - пак в Прага през 2012 г., световен шампион за ученици до 9 г. през 2013 г., той премина през трудни моменти, но сега вече възмъжал и преследващ гросмайсторското звание, показва стабилна игра и отлични резултати...

Този месец той ще навърши 20 години и заедно с Нургюл Салимова правят така, че като техен треньор и опора, да се чувствам, като човек дал нещо за прославата на родината ни."

Жеков емоционално благодари и на двамата за "великите моменти, които му доставят". И завършва с това, че "бъдещето на българския шахмат е в ръцете на работещите, а не на управляващите!"

Във фестивала "Дон Джовани" е участвал и Никола Великов (ШК "Етър"), който е само на 15 г. Той беше със стартов номер 170, като записа 4,5 точки и зае 130-о място, като повиши индивидуалния си рейтинг с 13 единици.

Това бе първо състезание от подобен ранг за Великов, предвид този факт и крехката му възраст, представянето му бе добро.