"Илко Захариев има сериозни проблеми с психиката си. Бих определил неговото психично състояние като биполярно разстройство, но все пак трябва вещо лице - психиатър да се произнесе."

Това каза в студиото на Нова тв Георги Георгиев - адвокат на станалия известен като Червения пират мъж.

Както и Клуб Z писа след интервю на шефа на ГДБОП полицията завъртя, а прокуратурата пое версията, че 35-годишният Захариев, който води "скитнически начин на живот", е в основата на заплахите срещу съдия Владислава Цариградска (която от години алармира за тежки зависимости в съдебната систеа, б.р.), а още срещу Мария Габриел и няколко училища, заплашвани с бомби.

Защитикът днес определи, че Червения пират е добродушен и лесно манипулируем. Според юриста клиентът му (поради липса на пари Георгиев е служебен защитник) избягвал действителността и се връщал в ученическите си години, защото тогава се чувствал комфортно и уютно. И даде пример как по време на мярката за неотклонение добродушно помолил съдията - да не го оставя в ареста, защото там са "тройкаджии", а той е свикнал да си говори с ителигентни хора за наука, изкуство и пр.

„Не отричам вероятността той да е съпричастен към отправените му обвинения”, допълни Георгиев. Възможно било обаче и някой да му е повлиял.

Тук говорим за политически и социални послания, призна адвокатът. И допълни, че Захариев има "една фиксация" към съдия Владислава Цариградска, но също отправял в мейлите си призиви да бъдат вкарани в затвора кметове и бивш премиер.

Той лансира интересна версия - че в тази сложна побитическа обстановка може би мъжът е бил грубо използван.

"За да се неглижира тази ситуация, за да си кажат хората: абе, несериозна работа, пак ни занимават с някакъв луд, с извинение за израза."

Той потвърди, че клиентът му "няма една стотинка", а цялото имущество, с което е задържан, включва 3 чанти книги - даже още стискал в ръце томче на шотландския философ и икономист Адам Смит, когато го довели в ареста.

А когато го питал има ли нужда от нещо - храна или дрехи за ареста, отговорил, че иска само "дебелия том на Шекспир".

„Установено е, че от иззетите от него устройства са отправяни заплахи, но не и че към момента на това деяние те са били у него”, подчерта служебният защитник.

Той е убеден, че делото ще бъде прекратено по отношение на Захариев и ще продължи срещу неивестен извършител. Мярката за неотклонение ще се гледа отново във вторник пред въззивната инстанция - СГС.

Георги Георгиев не можа да каже - как клиентът му може да има връзка с посланията до Цариградска, за чиито автор тя самата сочи шефа на пресцентъра на прокуратурата.

Той нарече, че Илко е възможно да е "избран да бъде носител на тези устройства" - телефоните, от които са отправяни заплахите.

Изтъкна и още един интересен детайл - че когато му предали личния багаж на арестанта, освен споменатите книги, имало и една чанта с доста скъпа храна - маркова луканка, няколко щафети, престижна марка сирена.

„Стори ми се подозрително за човек, който буквално няма една стотинка в джоба”, коментира юристът.

Да не говорим, че няма къде да ги съхранява и води скитнически начин на живот.

"Той е лесно манипулирумеи - видимо с добродушна настройка", обобщи Георгиев.

Според него е възможно някой да е накарал Захариев да изпрати заплашителните съобщения от телефоните, които събирал. И бил склонен да подписва всичко, каквото му поднесеш.

А на въпроса, че срещу 35-годишния мъж има и друго дело за заплахи отговори:

"Възможно е, но ми се струва крайно невероятно - най-малкото заради различната стилистика на посланията."

По предишното дело Захариев има постановено принудително въдворяване в психиатрично заведение от прокурор. А заплахите били крайно различни като стилистика.

„Той е абсолютно дезинтересиран, той си живее в паралелна вселена”, категоричен е Георги Георгиев.