Поредна сага за пари се разиграва в затъналия в дългове (най-вече към държавата) "Левски". Преди дни стана ясно, че уволненият преди близо година бивш изпълнителен директор Ивайло Ивков има претенции за неизплатени три месечни заплати, за което е сигнализирал Лицензионната комисия на БФС.

Така клубът потенциално може да е заплашен да изгуби правото си да играе в професионалния футбол или да получи друга санкция.

Днес "Левски" публикува позиция и документи, от "Герена" оспорват твърденията на бившия си служител за просрочени задължения.

Хронология на събитията

Първо се появиха медийни публикации, че Ивков може да предизвика отнемане на лиценза на "Левски" или най-малкото скандал. 

"Лицензът на "Левски" не е застрашен изобщо, заяви адвокатът пред БНТ. - На 26 юни поканих клуба да изпълни задълженията си. Миналия месец го направих още веднъж, за да подпишем споразумение. Бях готов да опростя цялата сума, стига да подпишем споразумение. Аз не желая отнемане на лиценза. Правя го, за да помогна на любимия си клуб, предвид недалновидността на управляващите да запазят лиценза си."

Става въпрос за 15 хиляди лева, което означава, че Ивков е получавал по 5000 лв. месечно - бруто.

"Ако исках лиценза на "Левски", щях да изчакам след 31 март и знайте, че разбирам тази материя. Тогава наистина лицензът щеше да е застрашен заради едни днешни 15 хиляди лева обезщетение, които клубът ми дължи.

Високомерността или омразата към мен от управляващите не даде резултат една година и сезирах компетентните органи. Лицензът ще бъде застрашен, ако управляващите предпочетат егото си вместо интереса на клуба. Пожелавам успех на "Левски", в момента правя услуга на клуба", добави Ивков.

Днес "Левски" отрече това. 

„ПФК Левски“ оспорва твърдените вземания. Клубът няма просрочени задължения към г-н Ивайло Ивков, доколкото претендираните вземания не са изискуеми, поради обстоятелството същите не са надлежно установени по основание и размер от надлежен орган, т.е. не са безспорни", се казва в позицията на "сините".

Ясно е, че става въпрос за правен спор. Преведено на прост език - "Левски" отрича да има да плаща три месечни заплати на сина на величието Кирил Ивков. А на какво основание, тепърва ще става ясно.

"Относно твърдението на г-н Ивков, че не е претендирал за сумите, а е искал да подпише споразумение (неясно за какво) сме длъжни да публикуваме постъпилите в клуба покани от г-н Ивков, цитирани в молбата му до Лицензионната комисия на БФС, за да се установи истината, която е важна за всички левскари.

„ПФК Левски“ ще отговори на Лицензионната комисия в дадения от нея срок относно подаденото искане от г-н Ивайло Ивков", се казва в изявлението на клуба.

Както можете да видите в линка към Фейсбук по-горе, "Левски" публикува копия от три писма. От първото става ясно, че Ивков е платил на клуба 3250 лв. за вещи, които явно е взел със себе си, след като бе уволнен. Той ги е превел по банкова сметка. В същата депеша Ивков приканва ръководството на "сините" да уреди  задълженията си към него. Това става на 22 юни 2023 г.

На 6 февруари т.г. следва ново писмо до УС на "Левски". В него Ивайло Ивков припомня за претенциите си, пише, че проявил "огромен толеранс", но въпреки това никой от "Герена" не се свързал с него. Той посочва, че бъдейки под мониторинг от ЛК на БФС за отнемане на лиценза, клубът е пропуснал да декларира просроченото задължение.

Ивков посочва, че това е "последна покана за уреждане на отношенията ни". Не по-късно от 13 февруари, в противен случай предупреждава, че ще се обърне към "съответните компетентни органи към БФС и УЕФА".

Последното копие е на писмо от 27 февруари - вече до лицензионната комисия на БФС. Там Иво Ивков описва хронологията и прилага няколко документа. Покрай всички обяснения той изтъква, че "ще бъде принуден да се обърне към Органа за финансов контрол на УЕФА".

До края на април трябва да има развръзка по този казус.