Започна извозването на БТР-ите за Украйна, съобщи Нова тв. Първият бронетранспортьор беше изкаран по обяд днес от базата на Главна дирекция "Жандармерия" и натоварен на платформа, за да бъде оставен на жп гара Нови Искър.

Страната ни изпраща общо 110 бронетранспортьора.

В края на ноември 2023 г. депутатите решиха да приемат законопроект за ратифициране на Споразумението между МВнР на България и Министерството на отбраната на Украйна за безвъзмездно предоставяне на бронирана транспортна техника.

Какво забави БТР-ите

През юли същата година депутати от ресорната парламентарна комисия обявиха, че България ще извади БТР-ите от складовете на МВР. Не са ползвани от 40 години, но са ценни за украинците на фронта, а държавата не е и не е имала намерение, дори сега, да ги използва - бе аргументът. Решението дойде няколко дни по-късно.

Последва и президентско вето, бързо преодоляно от мнозинството. Но не това забави помощта, а организацията в България. 

Първо, оказа се, че за да се сключи "сделката", тя трябва да е между българското МВР и украинското Министерство на отбраната, за да не се налага формалният процес по прехвърляне на собствеността на машините от МВР към нашето МО. 

Второ бе поставен въпросът за парите по транспортирането, около 370 000 евро. От МО предложили да поискаме средства от съюзниците и изпратили запитване през януари т.г. Не е имало разговор с румънската страна за споделяне на разходите - за това МО се сети едва в края на януари. Междувременно дори украинският бизнес предложил да поеме транспорта. В крайна сметка разходът е поет от британското правителство.