Войната срещу "Хамас" приключи преди 2 месеца. Това съобщи израелският генерал Израел Зив, цитиран от Jerusalem Post.

Зив се превърна в национален герой в дните след атаката на терористичната групировка на 7 октомври 2023 г. - часове след нападението пенсионираният командир посети конфликтната зона и организира както отбранителните действия на войници, така и евакуацията на мирно население. След като бойците на "Хамас" бяха отблъснати, той участва в кампании по набиране на средства на близки на загинали или отвлечени израелци.

"Тук има друг въпрос, по-важен – войната като война вече приключи преди два месеца", изтъкна Зив в интервю за местно радио. "IDF (Израелските отбранителни сили) вече премина към етап C. IDF вече не води интензивна война като в началото или като при нахлуването в Газа или в Хан Юнис. IDF вече организира по-насочени операции. Военната съпротива на "Хамас" вече е сломена. Днес, с изключение на Рафах и може би още един лагер, в който не е влязла, IDF вече контролира Газа военно. Не сме хванали всеки един терорист, но във военен аспект държим ивицата под контрол. IDF може да бъде навсякъде, по всяко време през деня".

Зив отбелязва, че са се водили "разговори, че Израел ще завърши военните си операции до януари", но че страната е получила "удължаване" от американците до март. Според него поради международния натиск и вътрешни съображения Вашингтон не може да дава повече време на верния си партньор в Близкия изток.

"Затова мисля, че прозорецът на американското и международното доверие е затворен".

По думите му "Хамас" вече не е армия, тя се превърна в някаква подземна терористична организация". Според Зив в Газа трябва да се наложи здрав граждански контрол, в противен случай "да вземем решение, което правителството или министър-председателят отказват да направят - да се установи там палестинско правителство".

Военният командир, който е твърд критик на премиера Бенямин Нетаняху, разкритикува решението на Тел Авив да не изпрати представители на преговорите в Кайро, след като "Хамас" отказа да изпрати списък с живи заложници. 

"Мисля, че е грешка да не изпращаме израелска делегация, защото това по същество е вид протест или възражение срещу нещо и не ми е ясно точно срещу кого протестираме. Не го правим за първи път. Ако го правим, за да се противопоставим на "Хамас", ние само укрепваме силата й. Израел се държи като малко дете, което си противоречи - ние просто им даваме повече власт. Ако това е срещу посредниците, които се опитват да помогнат, в крайна сметка това ще им омръзне. Това е нашият проблем".

Зив посочва, че "никой не се интересува от нашите вътрешни обяснения защо сме прави".

"Израел не повдигна въпроса (за списъка на заложниците) първоначално, така че дори и да сме прави, не го повдигайте постфактум".

Генералът добави, че "за нас е много по-важно да покажем добра воля към онези, които постоянно полагат усилия от наше име, независимо дали ще има сделка, или не".

"Израел трябва да покаже, за собственото си публично мнение, че прави всичко възможно това (да има сделка) да се случи. Питате ме дали ще се случи? Аз съм по-скептичен. Винаги съм бил скептичен, докато нещата не се случат, защото никога не съм убеден, че този, който трябва да даде отговорите от другата страна, реално функционира".

Според Зив нахлуването в Рафах, което по-рано Тел Авив съобщи, че планира да извърши до началото на Рамадан (10 март), "трябваше да бъде извършено в началото на войната".