САЩ внесоха в Съвета за сигурност на ООН проекторезолюция, в която призовават за "незабавно прекратяване на огъня" в ивицата Газа, предаде Ройтерс. Това е изменение на по-ранна американска проекторезолюция, в която се изтъкваше необходимостта от "временно прекратяване на огъня".

Настоящият документ призовава за "споразумение за незабавно прекратяване на огъня за около шест седмици в Газа, заедно с освобождаването на всички заложници, веднага щом страните постигнат съгласие". Втвърденият тон на Вашингтон отразява коментарите, направени от вицепрезидентката на САЩ Камала Харис през уикенда, когато тя призова за "незабавно прекратяване на огъня поне през следващите шест седмици поради огромния мащаб на страданията в Газа".

Досега над 30 000 души са загинали, а повече от 70 000 са пострадали в хода на израелската офанзива в Газа, предизвикана от безпрецедентното нахлуване на бойци на "Хамас" на 7 октомври в градове и кибуци в Южен Израел. Хуманитарното положение в палестинския анклав е тежко, гладът сред населението нараства.

От началото на конфликта Вашингтон, най-близкият съюзник на Израел, се противопоставяше на употребата на термина "прекратяване на огъня" и на три пъти наложи вето на резолюции в Съвета за сигурност, призоваващи за спиране на военните действия. Въпреки това с оглед на нарастващия брой цивилни жертви и заплахата от масов глад в Газа, САЩ засилиха натиска върху Израел. Останалите членове на Съвета могат да предложат промени в проекторезолюцията. Не е ясно обаче кога и дали ще се проведе гласуване.

По-рано Израел съобщи, че до Рамадан (10 март) възнамерява да стартира сухопътна офанзива към южния град Рафах (последния град под контрола на "Хамас"), в който към момента живеят около 1 милион палестинци - повечето бежанци от други части на Газа.

Резолюциите на Съвета са задължително обвързващи към международното право. Ако засегна държава ги пренебрегне, ръководният орган на ООН може да й наложи санкции.