Задържаният късно вечерта в четвъртък скитник с прозвището Червения пират е признал за имейлите със заплахи към магистрати, политици и други публични личности у нас, съобщиха от полицията.

Иззети са двата му телефона, в които са настроени около 10 пощенски кутии, от които са разпращани заплашителните съобщения.

Арестуваният се казва Илко Захариев и е от Сливен. Той води скитнически начин на живот в столицата, но с очевиден задълбочен интерес към актуалните събития, политика, съдебна система.

Според разследващите полицаи има достатъчно доказателства, че именно това е авторът на заплахите срещу съдия Владислава Цариградска, отправени ѝ след убийството на Мартин Божанов-Нотариуса, съобщава бТВ. Събрани са доказателства, че той е заплашвал и вицепремиерката Мария Габриел, вътрешния министър Калин Стоянов, директора на СДВР и много други публични личности. Прозвището Червения пират е взето от негови имейли.

Само за седмица Владислава Цариградска и колегите ѝ са докладвали 51 такива е-мейла

Дейността на клошаря Червения пират е широкомащабна, става ясно от полицията. Установено е, че той е автор и на бомбени заплахи в училища и молове. 20 съобщения със заплахи е изпратил и до Агенция „Митници“.

Захариев е задържан за срок от до 24 часа. Очаква се днес да стане ясно дали ще му бъде повдигнато обвинение и дали ще остане в ареста за по-дълго.