От 5 март Университетската многопрофилна болница за активно лечение (УМБАЛ) „Александровска“ по повод Световната седмица на превенция на глаукомата, съобщиха от лечебното заведение. Прегледите са насочени към пациенти над 45 години. Те ще се провеждат в очните кабинети на ДКЦ ,,Александровска” с вход откъм бул. „Пенчо Славейков” в делничните дни от 14:00 до 17:00 часа.

Изисква се предварително записване на тел 02/9230 295, всеки делничен ден от 13:00 до 15:00 ч. Направление по Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) каса не се изисква, допълват от болницата.

При необходимост пациентите ще бъдат изследвани безплатно с очен скенер от най-ново поколение, който предоставя възможност за комплексна оценка на кръвоносните съдове в ретината и състоянието на нервните влакна.

От болница „Александровска“ допълват, че глаукомата е хронично, прогресиращо, дегенеративно заболяване, което настъпва безсимптомно и уврежда зрителния нерв и нервните клетки в ретината. С напредване на болестта настъпва необратима загуба на периферно зрение, а на по-късен етап и на централното зрение. Към рисковите фактори спадат повишено вътреочно налягане, съдови промени, хипертония, захарен диабет, напредване на възрастта, заболявания на щитовидната жлеза, наличието на късогледство и др.

Липсата на ранна симптоматика при повечето форми на глаукома е причина заболяването да се установява късно във фаза на напреднало увреждане, когато голяма част от зрението е загубено необратимо. Сравнително високата честота, тежката инвалидизация на пациентите поради трайната загуба на периферно и централно зрение, определят глаукомата като социално значимо заболяване. Правилното и навременно диагностициране, адекватното и своевременно лечение е ключово за съхранението на зрението на пациентите.

Едномесечна кампания с безплатни прегледи за глаукома – от 12 февруари до 12 март организира и Специализирана болница по очни болести във Варна, съобщиха на 7 февруари от лечебното заведение. Инициативата ще се проведе в партньорство с катедрите „Очни болести и зрителни науки“ и „Оптометрия“ на Медицинския университет в крайморския град и учебен сектор „Медицински оптик“.