"Байерн" (Мюнхен) и Томас Тухел са се разбрали да се разделят по взаимно съгласие в края на сезона, обявиха официално клубът и старши треньорът. Новината съобщиха първо "Билд" и "Скай спортс", а по-късно тя бе потвърдена.

Баварците натрупаха три поредни загуби, изостават на 8 точки от лидера в Бундеслигата "Байер" (Леверкузен) и имат да наваксват пасив от 0:1 срещу "Лацио" в Шампионската лига. Така за първи път от 12 г. може да останат без трофей, тъй като отпаднаха за Купата на Германия. Домашната шампионска серия на гранда започна през 2013-а, но е напът да свърши.

Тухел замени изненадващо уволнения през март м.г. Юлиан Нагелсман, който след това стана селекционер на Германия. В края на сезона обаче едва се задържа на поста, след като "Байерн" защити шампионската салатиера с доста драматизъм в последния кръг - най-вече заради грешка на "Борусия" (Дортмунд).

Договорът на Тухел е до лятото на 2025 г., но ще бъде прекратен, като не е ясно каква е финансовата компенсация за бившия №1 в Шампионската лига с "Челси", дали изобщо ще има такава.

"В добра, открита дискусия стигнахме до решението да приключим работните си отношения по взаимно съгласие през лятото. Нашата цел е да преследваме нова футболна посока с нов старши треньор за сезон 2024/2025", коментира изпълнителният директор Ян-Кристиан Дреезен в изявлението от клуба.

Тухел коментира, че до края на периода ще продължи да изпълнява задълженията си и да гони "максимален успех", като целите не се променят.

В последните дни германски и други медии спекулират, че "Байерн" е разделен на групички. Някои лидери, сред които Томас Мюлер, Леон Горецка, Джошуа Кимих и т.н., се обявили против Тухел, като заплашили, че ще напуснат след настоящия сезон, ако той остане.

Според публикации 50-годишният специалист просто не можел да се справя с пълната със звезди съблекалня на хегемона на германския футбол. Асовете не били доволни от тактическите му идеи, от тренировките и т.н.

Кой ще замени Тухел?

Разбира се, вече вървят спекулации кой ще замести Томас Тухел. Според "Билд" и други издания цел №1 е човекът, който е близо до това да детронира "Байерн" начело на "Байер" (Леверкузен) - Шаби Алонсо. Информации за това се публикуват от дни.

Испанецът обаче е цел №1 и на "Ливърпул", както е известно Юрген Клоп си тръгва след края на сезона. Английски медии писаха, че от "Анфийлд" са се свързали с бившия халф още през есента, когато германецът за първи път е съобщил на шефовете си, че иска си вземе почивка от футбола.

В пасианса е и Жозе Моуриньо, който е свободен, след като бе уволнен от "Рома". Твърди се, че Специалния учел немски език, но пък някои го пращат отново в "Челси". Споменава се и Зинедин Зидан.