Руските следователи са казали на майката и адвокатите на Алексей Навални, че причината за смъртта му все още не е установена и не е ясно колко време ще отнеме, докато бъдат готови официалните заключения, съобщи в социалната мрежа "Екс" говорителят на опозиционера Кира Ярмиш, цитирана от Ройтерс и БТА.

По думите ѝ следствените органи са заявили на 69-годишната майка на Навални, Людмила Навална, че срокът на разследването ще бъде продължен, без да споменат конкретни срокове.

"Причината за смъртта е "неустановена", заяви Ярмиш и добави, че руските власти лъжат и протакат.

По думите ѝ майката на Навални и адвокатите му не са били допуснати днес до моргата в руския арктически град Салехард, намиращ се близо до затвора, където властите съобщиха, че опозиционерът е починал.

"Служителите не отговориха на въпроса дали тялото на Алексей е там", каза Ярмиш. "Единият от адвокатите буквално беше избутан навън."

В петък затворническите власти съобщиха, че 47-годишният Навални е изпаднал в безсъзнание и починал след разходка в наказателната колония "Полярен вълк" в Харп, на около 1900 км североизточно от Москва, където излежаваше 30-годишна присъда.

В събота на майката Людмила беше казано в затвора, че той е издъхнал в резултат на "синдрома на внезапната смърт", широко понятие, обозначаващо различни видове сърдечни проблеми, завършващи със смърт, съобщи екипът на Навални.