Григор Димитров за втора поредна година е полуфиналист на турнира от ATP 500 в Ротердам. 

Първата ни ракета днес бе далеч от най-добрия си тенис, но въпреки това успя да преодолее игралия много силно Александър Шевченко, който е руснак, но се състезава за Казахстан - 7:6(2), 3:6, 6:4. Двубоят продължи два часа.

За място на финала Григор чака Алекс де Минор (Австралия), който преодоля неговия приятел Андрей Рубльов (Русия) със 7:6(5), 4:6, 6:3.

Изцяло положително е, че най-добрият ни тенисист успя да измъкне мач, в който никак не му вървеше, нямаше настроение, а съперникът му сервираше отлично и налагаше убийствено темпо. В миналото Димитров по-често губеше такива сблъсъци.

Григор е тенисистът с най-много победи от началото на годината в тура на ATP, а като изключим "Аустрелиън оупън", той неизменно достига най-малко до топ 4. Ако стигне до финала в Ротердам, той ще се завърне в топ 10 за първи път от 2018 г. насам.

В първия сет Димитров и Шевченко взимаха подаванията си без проблеми, така се стигна до тайбрек. Там натежа по-големият опит на българина, който направи мини пробив за 2:1, а след това да поведе и с 4:1. Сед това затвори сета бързо.

Във втория Шевченко поведе с 1:0 и още във втория гейм стигна до точка за пробив, която веднага реализира. Той продължи да подава много уверено. Стигна се до оспорвания девети гейм, в който младокът подаваше за изравняване на общия резултат. Набързо поведе с 40:15, но пропусна два сетбола, а българинът изравни с атрактивни и ефективни изпълнения.

Димитров за първи път стигна до две точки за пробив, но и той пропусна. В крайна сметка Шевченко успя да измъкне гейма си едва при петия сетбол с пореден ас.

В третия сет развоят отново вървше гейм за гейм. Така до 5:4 за Димитров. В решителния десети гейм българинът направи първи пробив на нула, показвайки по-високата си класа точно когато бе най-необходимо.

Шевченко направи два пъти повече асове в мача - 15 срещу 8 за Димитров, като имаше и повече печеливши удари - 22 на 14. Григор бе с повече непредизвикани грешки, но спечели повече точки на първи сервис и при ретурите си.

След срещата първата ни ракета бе самокритичен към себе си в интервюто на корта, заявявайки, че е "играл много слабо и не се е забавлявал". Той отдаде дължимото на съперника и изрази надежда, че в събота ще се представи по-добре.

Григор Димитров и Де Минор имат четири мача помежду си, като са разменили по две победи. Последната им среща бе точно в Ротердам - през м.г., тогава Гришо спечели в три сета на четвъртфинал.