"За мен е ясно – Навални е убит като хиляди други. Путин убива. Затова той трябва да загуби, войната, всичко. Той трябва да бъде подведен под отговорност".

Това заяви украинският президент Володимир Зеленски в Берлин днес след среща с канцлера Шолц. Двамата подписаха споразумение за сигурност на Украйна.

Канцлерът също изрази покрусата си от тази новина:

"Научихме с ужас, че Навални е мъртъв. Срещнах се с Навални в Берлин, когато се възстановяваше от атентата срещу него. Обсъдихме решението му да се върне в Русия и вероятно сега той е платил за тази смелост с живота си. Сега знаем точно какъв е този режим. Който изразява критика в Русия и се застъпва за демокрацията, трябва да се страхува за сигурността и живота си."

Лидерите на ЕС са покрусени

„Дълбоко съм обезпокоена и натъжена от вестта за смъртта на Алексей Навални“, коментира в „Екс“ председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

„Путин от нищо не се страхува повече, отколкото от несъгласието от страна на собствения му народ. Това е мрачно напомняне какво представляват Путин и режимът му. Нека се обединим в борбата ни за защита на свободата и сигурността на тези, които се осмеляват да се изправят срещу автокрацията“, допълва тя.

„Алексей Навални се бореше за ценностите на свободата и демокрацията. За идеалите си той направи най-голямата си саможертва. ЕС смята руския режим за единствено отговорен за тази трагична смърт“, заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Той изразява съболезнования на семейството на Навални и на тези, които се борят за демокрацията по целия свят при най-мрачни условия.

„Борците умират. Но борбата за свобода никога не спира“, допълва Шарл Мишел.

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел е шокиран от съобщенията. По думите му Навални е смел човек, посветил живота си на честта на Русия, щато е дал надежда на демократите и гражданското общество.

„Докато чакаме повече информация, нека бъдем ясни – отговорността за това е само на Путин“, написа Борел в „Екс“.

Риши Сунак: Ужасна новина

Британският министър-председател Риши Сунак определи смъртта на руския критик на Кремъл Алексей Навални като "ужасна новина".

"Като най-яростен защитник на руската демокрация Алексей Навални прояви невероятен кураж през целия си живот", написа премиерът в платформата X. "Мислите ми са със съпругата му и руския народ, за който това е огромна трагедия."

Джо Байдън: Путин е виновен

Президентът на Съединените американски щати Джо Байдън направи изявление от Белия дом, в което обяви, че "Путин е отговорен за смъртта на Навални".

Според американския президент критикът смело се е противопоставил на насилието от страна на режима на Путин, за което е бил вкаран в затвора и отровен.

"Но нищо не го спря да се противопоставя на Кремъл. (...) Той беше толкова много неща, които Путин не може да бъде - смел, всеотдаен. Вярваше, че "Русия за всички" е страната, за която си заслужава да се бори".

Антъни Блинкън: Русия е отговорна за това

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън обвини Русия за смъртта на Навални. По думите му тя изважда на показ "слабостта и прогнилостта" на изградената от Путин система.

"На първо място, ако тези съобщения са верни, то ние сме съпричастни със съпругата и семейството му в тяхната скръб", каза Блинкън в Мюнхен. "Извън това, смъртта му в руски затвор и фиксацията и страхът от един човек ясно показват слабостта и прогнилостта в сърцето на системата, която Путин е изградил. Русия е отговорна за това. Ще разговаряме с многото страни, които са загрижени за Алексей Навални, особено ако се окаже, че тези съобщения са верни", каза Блинкън.

Ники Хейли: Путин го направи. Същият този Путин, когото Тръмп защитава

Владимир Путин е виновен за смъртта на Навални. Това обяви кандидат-президентката в САЩ Ники Хейли, която е единственият останал противник на бившия президент Доналд Тръмп в надпреварата за номинацията на Републиканската партия.

Бившата представителка на САЩ в ООН осъди Тръмп, че защитава действията на руския лидер.

Путин направи това. Същият Путин, когото Доналд Тръмп хвали и защитава. Същият Тръмп, който каза: "Честно казано за Путин, вие казвате, че той е убил хора. Не виждам това".