Съвместната работа на България, Румъния и Турция по разминирането на Черно море позволи на Украйна да превози през него значителни количества зърно и други продукти.

Това заяви днес генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Той говори в края на срещата на министрите на отбраната от страните членки на пакта в Брюксел. Споразумението за създаване на противоминната група бе подписано преди месец в Истанбул.

На срещата е било изтъкнато, че действията на трите съюзника са били от голяма полза на Украйна. Столтенберг е на мнение, че това сътрудничество трябва да продължи.

Същевременно друг голям успех на Украйна в Черно море е, че успява да се противопостави на руския Черноморски флот. НАТО трябва да продължава да подкрепя тези усилия.

На днешната среща бе взето решение за откриване на съвместен център между НАТО и Украйна за анализ, тренировки и обучение, каза Столтенберг. Той ще се намира в полския град Бидгошч. Целта му е да създаде структура за украинските сили, за да се обучат и тренират заедно със съюзниците си от пакта.

Същевременно група съюзници са се ангажирали да доставят на Украйна 1 милион дрона. 20 страни членки са се споразумели да създадат коалиция по разминирането на територията на страната.

Всичко това ще помогне за съхраняването на много украински животи, изтъкна Столтенберг.