Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обвини "Продължаваме промяната" и "Демократична България", че са много близки с БСП.

"Много сте близки с БСП вече, прави впечатление. Вие си шушукате непрекъснато с БСП" - каза Борисов, обръщайки се задочно към партньорите си в упрвлението.

Изказването му е малко странно, защото идва само дни, след като ГЕРБ и БСП сформираха опозиционно мнозинство в София, което избра председателите на основните комисии в общината.

И дори се появиха съмнения, че е възможно да се мисли за сформиране на подобно мнозинство и в парламента.

Борисов заяви, че никога няма да направи съвместно управление с "Възраждане" - макар че представители на тази партия участваха в опозиционното мнозинство в столицата. Според него "Продължаваме промяната-Демократича България" е направила съвместно управление с "Възраждане" във Варна.

Вътрешният министър е министър на България, не на ГЕРБ, каза още Борисов по повод собствените си твърдения, че партията му има само един министър - и той е Мария Габриел, в контекста на казаното тази сутрин от премиера Николай Денков, че ГЕРБ "заблуждава публиката" и има доста повече свои представители в кабинета.

"Чий е на електронното управление или чий е на спорта, където ги хванаха с маса пари? Вътрешният министър е министър на България. Аз не съм преговарял с него за министър, преговаря г-н Петков.

Ние, за разлика от Денков, не считаме, че министрите са партийни, че квоти и каквото и да било трябва да изпълняват на някоя партия повелите. Те са някакви, докато парламентът не ги излъчи, тогава стават министри на цяла България", добави Бойко Борисов. 

Покрай скандала с полицейския произвол на протеста срещу БФС съпредседателят на "Продължаваме промянатата" Кирил Петков заяви, че министърът на вътрешните работи е към ГЕРБ.

"Трябва да си кажем честно, че министърът на МВР е към тях, въпреки че твърдят, че те нямат никакви министри", посочи Петков и наскоро. 

Мария Габриел трябва да бъде премиер и външен министър, според председателя на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски, който е и санкциониран по "Магнитски". Интересното е, че дори ГЕРБ се отказаха от идеята Габриел да съвместява двата поста и заявиха, че могат да предложат друг човек за МВнР.

ДПС не участва в управлението и то не зависи от неговите гласове в парламента. Въпреки това Пеевски охотно коментира така сякаш е част от "сглобката".

"Смятам, че Денков трябва да се прибере в кабинета, да се успокои, да си научи домашното, да не ни излага, да види кой е правилният и признатият от света външен министър, както той е много добър образователен министър", коментира Пеевски.

Той отбеляза как Мария Габриел се е справила вчера и добави, че външната политика е нещо сложно.

"Нека да бъдем обективни. Тя трябва да бъде премиер и външен министър. Да седнат, да се разберат, да дойдат да представят оценките на министрите, които казват, че готвят, и да се върви напред", каза Пеевски.

По думите му е ясно къде е ресурсът – ресурсът е във всички министерства на "Продължаваме промяната".

"Нека си ги проверяват, нека си гледат министрите", добави Пеевски.

Според него Борисов е прав, че ГЕРБ не може да носи никаква отговорност за министерства, които не са негови.

"Той има едно министерство и може да носи отговорност само за външно министерство", добави Пеевски.

Попитан дали му изглежда възможна ротацията при тази размяна на реплики в последните седмици, Пеевски отговори, че е възможно, и добави, че е сигурен, че ротацията ще се случи.