Позицията на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за това, че ако не получи МВнР, отиваме на предсрочни избори е "комплексарска позиция". Това каза пред бТВ евродепутатът Радан Кънев. Така той коментира споровете около това кой да е външен министър след ротацията.

Кънев обаче заяви, че не споделя и позициите на "Продължаваме промяната - Демократична България", според които "излазът навън е основна част на политиката".

"Това поставя под риск мнозинството, ротацията, която е изключително важно да се случи", заяви Кънев.

Той даде и идея да има външен министър и отделно министър по европейските въпроси, както е в почти всички други държави от ЕС.

"Не се осъзнава, че европейската политика не е външна политика", изтъкна Кънев.

И обясни, че ЕС не е място, от което да чакаме пари, да ни се пращат закони, които да спазваме със съжаление, или да чакаме "лупане по рамото". 

"ЕС е място, където отиваш и се сбиваш за интереса си. България е по-представена от Германия на глава от населението в ЕП.  Целта на европейската политика е ние да изкарваме повече пари, а не някой в друг да ги изкарва и да ни ги дава", каза още Кънев.

Според него нови избори, заедно с европейските би било трагедия, защото въпросът за МВнР не касае пряко гражданите и не трябва заради него да се разваля това толкова трудно създадено мнозинство.

Кънев заяви, че има "съдебна мафия". Той изтъкна, че и Борисов, и Делян Пеевски вече изразяват тревога за това, макар да не е сигурно, че са искрени.

"Лицемерието е този данък, който порокът плаща на добродетелта", коментира Кънев, цитирайки Ларошфуко.

Той изтъкна, че всичко, което все пак се е променило в съдебната система - например закриването на специализираните съд и прокуратура -  е станало благодарение на "Демократична България", която е събрала мнозинство.

Кънев обясни, че политиката е точно това - да събираш мнозинство с хора, които не харесваш и които все пак са принудени да те последват под обществен натиск.