Избрани политици и партии в Европа съзнателно обслужват интересите на Русия, като подкопават единството и демокрацията на ЕС.

Предупреждението се съдържа в резолюция за „Русиягейт“, одобрена днес от Европейския парламент в Страсбург с 433 гласа „за“, 56 „против“ и 18 „въздържал се“. Сред нейните вносители е и бъларският евродепутат Илхан Кючюк от ДПС и либералната група „Обнови Европа“ (ОЕ).

Дебатът бе свикан заради разкритията на сайта „Инсайдър“, че латвийската евродепутатка Татяна Жданока поне от 20 години насам е агент на руската Федерална служба за сигурност (ФСБ). Един от авторите на публикацията е българският разследващ журналист Христо Грозев.

ЕП изразява възмущение и дълбока загриженост заради продължаващите усилия на Русия за подкопаване на европейската демокрация чрез различни форми на намеса и дезинформация.

Москва вербува някои евродепутати като „агенти на влияние“ и е създала зависимости чрез някои европейски политически партии, включително чрез финансиране. След това тези партии действат като проводници на руската пропаганда и обслужват интересите на Русия.

Специално внимание е отделено и на случая с Татяна Жданока. Евродепутатите настояват, че наложително ЕП и латвийските органи да проведат задълбочено разследване по този въпрос, за да бъдат определени незабавно подходящите санкции и наказателни процедури.

Резолюцията посочва и други случаи с евродепутати, които съзнателно обслужват интересите на Русия, включително чрез фалшиви мисии за наблюдение на избори в окупираните от нея територии. Така се внася объркване с официалните мисии на Европейския парламент.

Русия се цели в различни държави от ЕС

Русия, често в нарушение на законодателството на държавите членки на ЕС, е намерила начини да осигури масово финансиране на политически партии, политици, длъжностни лица и движения в редица демократични страни, в опит на вмешателство и влияние в техните демократични процеси. Това включва предоставяне на банкови заеми, споразумения за закупуване и търговия, както и улесняване на финансовите дейности.

Изброени са примери за неотдавнашни опити за руска намеса в различни държави, включително предоставянето на конкретни послания на крайнодесни политически партии и действащи лица в Германия и Франция, целящи да подкопаят обществената подкрепа за Украйна, както и наскоро в Словакия. Евродепутатите също така са обезпокоени от широкомащабното разпространение на дезинформация и незаконно съдържание в платформата “Екс“.

Евродепутатите изразяват изключителна загриженост заради твърденията за връзки между руската администрация и сепаратистите в испанската автономна област Каталуня, включително представители на регионалното правителство в Барселона, както и бившия регионален премиер и настоящ евродепутат Карлес Пучдемон. Е искат тези случаи да бъдат предадени на Консултативния комитет за поведението на евродепутатите ЕП за по-нататъшно разглеждане.

Руската намеса в Каталуня е част от по-широка стратегия за насърчаване на вътрешната дестабилизация и разединението на ЕС. Парламентът призовава компетентните съдебни органи да разследват ефективно връзките на депутатите, за които се твърди, че са свързани с Кремъл.

Как гласуваха българските евродепутати

Както обикновено, евродепутатите от БСП не подкрепиха резолюцията. Петимата български евросоциалисти не участваха в гласуването, става ясно от справка в поименния вот.

Не участваха също Ева Майдел и Емил Радев от Европейската народна партия (ЕНП), които обикновено си тръгват на третия ден от сесиите, Искра Михайлова (ДПС/ОЕ) и Ангел Джамбазки от ВМРО и групата на Европейските консерватори и рефористи (ЕНП).

Останалите 8 български евродепутати гласуваха „за“.