След почти петгодишно прекъсване Европейската комисия най-после ще има ръководител на постоянното си представителство в България.

Днес на този пост е назначена Йорданка Чобанова, съобщиха от дипломатическата мисия.

Последният пълноправен ръководител на постоянното представителство бе Огнян Златев. Той заемаше този пост до средата на 2019 г.

По-късно ще бъде определена и датата, на която ще влезе в сила наначението на Йорданка Чобанова, съобщават от мисията.

Оттам допълват, че тя притежава задълбочени умения в областта на дипломацията, воденето на преговори, представителството и политическата комуникация. Те са усъвършенствани по време на 15-годишния ѝ професионален опит в българските и европейските публични институции. В момента Чобанова е служител по политиките в Генерална дирекция „Морско дело и рибарство“ към ЕК.

От 2016 до 2021 г. е била посланик на България в Словакия. Преди това е заемала няколко ключови позиции у нас, включително съветник по европейските въпроси на президента и заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството.

От 2008 до 2012 г. работи като аташе по регионалната политика в Постоянното представителство на България към ЕС в Брюксел.

Йорданка Чобанова има докторска степен от Европейския университетски институт във Флоренция, Италия.

От юли 2019 г. до момента постоянното представителство на ЕК в София се ръководи от временно изпълняващ длъжността. Още тогава Комисията обяви конкурс, който обаче съмнително се проточи. Отменен бе и вътрешен конкурс за поста, на който можеха да се явяват само служители на европейски институции.

През 2021 г. участник в един от конкурсите се оплака през Клуб Z от непрозрачна процедура без обективни критерии.