Урсула фон дер Лайен ще предложи на оглавяваната от нея Европейска комисия да оттегли предложението си за Регламент за устойчива употреба на продукти за растителна защита, известен като SUR.

Това обяви самата Фон дер Лайен в реч пред Европейския парламент в Страсбург.

Предложението е от юни 2022 г. и е част от зеления преход. Идеята бе то да бъде първа стъпка към намаляване на производството и използването на пестициди в ЕС.

„Комисията предложи SUR с добрата идея да бъдат намалени рисковете от химическите продукти за защита на растенията. Но предложението стана символ на поляризацията. То бе отхвърлено от Европейския парламент. Няма вече напредък и в Съвета (съставен от страните членки – б.р.), изтъкна Фон дер Лайен.

Именно затова тя ще предложи на Колегиума на комисарите предложението да бъде оттеглено. Темата обаче ще остане на дневен ред. Необходимо е да има повече диалог и различен подход.

Европейската комисия може след това да направи по-зряло предложение, с участието на заинтересованите страни.

Урсула фон дер Лайен призна правото на фермерите в Европа на протест. По думите й много от тях се чувстват притиснати в ъгъла.

„Фермерите са на първа линия и усещат ефекта от климатичните промени. Сушите и наводненията унищожиха реколтата и заплашват добитъка. Фермерите усещат ефекта от руската война, инфлацията, поскъпването на енергията и торовете. Въпреки това те здраво работят всеки ден, за да произвеждат качествената храна, която ядем. Затова им дължим признателност, благодарности и уважение“, каза председателят на ЕК.

Затова те трябва да бъдат чути - допълни.