Вече е ясно - готвената визита на премиера Николай Денков в САЩ, за която лидерът на ГЕРБ говори в негативен контекст миналата седмица, няма да се осъществи. Премиерът обаче заминава за Хага - за среща с нидерландския си колега Марк Рюте.

Това се разбира от прессъобщение от Министерския съвет.

"В четвъртък, 8 февруари акад. Денков ще се срещне с премиера на Нидерландия Марк Рюте. Двамата правителствени ръководители ще обсъдят въпроси от двустранен интерес и от европейския дневен ред, включително теми, свързани със сигурността в Европейския съюз. Във фокуса на разговора ще бъдат и ключови приоритети за България като влизането в сухопътен Шенген тази година и членството на страната ни в еврозоната от 1 януари 2025 г." - посочват от МС.

Както е известно, преди седмица се появи неофициална информация за планирана визита на премиера в Щатите, като целта е била среща ако не направо с президента Джо Байдън, то с държавния секретар Антъни Блинкен, предвидена за тази седмица. От МС не са обявявали подобна визита. Практиката е да се оповестява предварително.

Въпреки това Борисов се ядоса какви разходи ще има по воаяжа - без да има срещи на високо равнище, а имагинерната визита бе обвързана с факта, че "Продължаваме промяната" е сключила договор за 100 000 долара с американска лобистка компания.