Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски заявиха почти в един глас и почти по едно и също време, че има министри, които са се превърнали в партийни секретари. Според тях тези министри не си гледат работата и това ще има значение по време на предстоящата ротация.

Тече пропаганда, която в никакъв случай няма да се отрази добре на ротацията. Това каза пред журналисти в Народното събрание Борисов.

"Колегите малко самоуверено започват да мислят за ротацията, резултатите на министерствата никак не са добри от това, което разбирам. Много от министрите не си гледат работата, а са се превърнали в партийни секретари и обикалят регионите, срещат се с техните структури и пропагандират направеното от нас за тяхно.

Чувам за подготвяне на командировка в САЩ. Една огромна делегация харчи държавни пари, за да пропагандира за нещо, което са свършили те, при положение че това не е така", коментира Борисов.

И допълни:

"Помня, когато се скриха от срещите, когато трябваше да се взимат решенията за "Уестингхаус", ядреното гориво и оръжията за Украйна. Не виждам никаква логика в него (в посещението - б.р.), 15-20 дни преди смяната на управление - в случая на премиера.

Министри с по 30 - 40 -50 000 командировъчни. 30-40 души са се нагласили да ходят за пет дни в САЩ".

Борисов добави, че министърът на отбраната Тодор Тагарев е в списъка на пътуващите министри. Допълни, че когато е бил премиер на него медиите са му правили сметка "колко ядки" е изял в самолета по време на командировки. 

Какво визира Борисоов? - Засега неофициално, визита в САЩ на премиера и делегация, планирана за малко по-късно тази седмица. Предвид факта, че в края на миналата година ПП сключи договор с американска лобистка фирма с хоризонт края на февруари 2024-а, в парламента веднага тръгна слух, че целта му е да се уреди разговор между Денков с американския държавен секретар Антъни Блинкен, а някои стигнаха и по-далеч - с президента Джо Байдън.

„Съвсем нормално е да планираме пътуване до САЩ. Те са наш основен партньор, така че съм много изненадан, че някой поставя под въпрос дали премиерът или вицепремиерът ще планира такова пътуване“, коментира пред български журналисти в Брюксел премиерът Николай Денков.

Той участва в специалния Европейски съвет.

Все още обаче няма фиксирани дати за командировката, допълни Денков.

Клуб Z го помоли за мнение във връзка с твърденията у нас, че и президентът Джо Байдън, и Пентагонът вече са отказали срещи с българската делегация.

„Ще коментирам визитата, когато бъде планирана точно, когато бъдат проведени срещите. Това, което виждам, е доста сериозен опит да се осуети възможността за директни контакти между мен и хората, с които работя, и САЩ", отговори министър-председателят.

И допълни, че това няма как да стане.

"Свършихме много добри работи, но преди ротацията ще се направи много добра оценка. Корупцията в министерството на спорта - мълчанието там продължава", заяви още Бойко Борисов днес.

Той визира подкупа, даден на служител на министерството - Иван Иванов, син на треньора на щангистите Иван Иванов-старши. Двамата бяха задържани и освободени под гаранция, а в случая бе намесено и името на зам.-министъра професор Даниела Дашева.

Борисов коментира и съмненията, че има нарушения на кметския вот в София.

"Ако това е така, ние сме свидетели в София на най-мащабното купуване на гласове и нарушение, което е престъпление на закона. Ако вярно това, което съдът казва, след експертиза, че няма флашки, подменяни са гласове, протоколи в полза на кандидат, в случая Терзиев. Не знаем какво е ставало по страната. Този машинен вот, ако това е вярно, а експертизата е категорична, това става чудовищно купуване на гласове от бели якички".

Това каза още Борисов.

По повод разговорите за регулаторите, той заяви, че такива има, но резултати няма.

Има министри, които са се превърнали в партийни секретари, това е грешно, коментира и Пеевски.

"Те са министри на България, трябва да работят за хората, а не да ходят по мероприятия като партийни активисти", добави той.

Според него президентството вече се е превърнало в централа на партия.

"Радвам се, че успях да извадя президента от комфорта на столчето му и си призна, че става политически лидер", коментира Делян Пеевски.

Според него е време Румен Радев да си регистрира партията, защото евроизборите идват, и е недопустимо да използва президентската институция за офис на партията си.

"Да излиза от тази сграда, да си наеме офис и да започва да работи бързо на терена. Партията на това лице се казва "Трети март", заяви Пеевски.

Попитан дали има нужда от спешни промени в КЗК, както вчера изтъкна съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков, Пеевски коментира, че е недопустимо политиците "да се бъркат в независимите регулатори, защото нямат работа там".

"За какво да има промени в момента, има много изтекли мандати, да започнем разговори, нищо не е толкова спешно", посочи Пеевски.

От думите му стана известно, че политическите сили от управлението водят разговори помежду си за механизма, по който ще се назначават кадрите в регулаторите. 

На въпрос дали според ДПС има несправяне в много министерства, както смята лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, Делян Пеевски поиска първо да бъдат запознати с резултатите.

"Имаме наблюдения за всяко министерство през комисиите, като му дойде времето, ще кажем какво мислим", уточни той.