Сенатът на САЩ публикува снощи дългоочакван пакет от финансови мерки на стойност 118 млрд. долара, който съчетава политиката за опазване на границите с военна помощ за Украйна, Израел и други съюзници на САЩ, но той предизвика съпротивата на водещите републиканци в Камарата на представителите, включително председателя Майк Джонсън, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс, цитирани от БТА.

Предложението може да се окаже най-добрият шанс за президента Джо Байдън да снабди Украйна с военна помощ - основна външнополитическа цел, която се споделя както от водещия демократ в Сената Чък Шумър, така и от водещия републиканец Мич Макконъл.

Очакваше се тази седмица Сенатът да проведе ключово гласуване по закона, но в рамките на няколко часа след публикуването на текста председателят на Камарата на представителите Джонсън заяви в социалните мрежи, че той няма шансове да премине през долната камара на американския парламент.

"Този законопроект е дори по-лош, отколкото очаквахме, и няма да стигне дори близко до прекратяване на катастрофата по границата, създадена от президента", заяви той в "Екс".

Сенатори, подкрепящи широкообхватния законопроект за сигурността на американските граници и чуждестранната военна помощ, обещаха да продължат напред, въпреки че сред противниците на закона се нареди и Доналд Тръмп. Лидерът на мнозинството в Сената Чък Шумър заяви, че ще предприеме стъпки за провеждане на първоначално гласуване на законопроекта в сряда.

Ако законопроектът влезе в сила, той ще отбележи най-значителните промени в имиграцията и сигурността на границите на САЩ от десетилетия насам, отбелязва Ройтерс. Някои прогресивни демократи са недоволни, че мярката не предвижда възможност за получаване на гражданство за 11-те милиона лица без документи, които живеят в САЩ от много години, включително имигрантите "мечтатели", които са били доведени в страната като деца.