Парламентът да създаде временна комисия за проверка на фактите и обстоятелствата около дейността на групата на Мартин Божанов-Нотариуса. 

С такъв призив - отворено писмо до председателите на всички групи в НС - излязоха от Фондация "Антикорупционен фонд".

"През последните няколко дни бяха изнесени поредни данни и факти за организирани групи за влияние в правосъдието, свързани с дейността на Мартин Божанов с прякор Нотариуса. От изнесеното става очевидно, че съмненията за чадър над дейността му от страна на институции са повече от основателни и имат нужда от цялостно и детайлно изясняване", мотивират се от АКФ.

Както е известно, "търговецът на влияние" Божанов бе разстрелян миналата седмица в столичния кв. "Горна баня". Едва след показното убийство властите обърнаха внимание на делата му приживе, за които и АКФ разказва в поредица свои разследвания.

Оказа се всички са запознати с дейността му по рекет на магистрати, за да отсъждат в една или друга полза, както и с имотни измами, но същинско разследване никога не е водено.

"Като гражданска организация с опит в областта на антикорупционните разследвания и мониторинг на работата на антикорупционните институции виждаме риск от поредното недопустимо пренебрегване на проблема чрез формално, повърхностно и избирателно разследване от лица, които потенциално са замесени индиректно или директно в тези схеми на влияние. 

Поради това смятаме за наложително образуването на парламентарна комисия за проверка на фактите и обстоятелствата около дейността на групата на Мартин Божанов - Нотариуса. Една такава комисия, ако бъде ръководена обективно и компетентно, може да допринесе значително за осветяване на нерегламентирано влияние в правосъдната система, както и да предотврати прикриването на поредните престъпления срещу правосъдието и да има оздравителен ефект върху цялата система", пишат от АКФ до председателите на парламентарните групи, сред които е и Делян Пеевски - споменат от съдийката Владислава Цариградска като лице, с което е била сплашвана.

Правосъдното министерство и ВСС - сред възмутените

Тази сутрин пред Нова тв Даниела Марчева - член на ВСС от страна на съдиите и правосъдният министър Атанас Славов изказаха възмущението си.

Институциите имаха две години да реагират на изнесените факти и данни в разследването на Антикорупционния фонд срещу Божанов, което е от лятото на 2021 г. Очевидно това се случва бавно - толкова бавно, че цялата история може никога да не се разплете. В това разследване е ключово всички основни тези да бъдат разследвани, заяви Славов в коментар.

Според министъра контактите на убития са стигали до най-високо ниво, тъй като си е позволявал изключително дръзко поведение, включително да заплашва съдия по време на заседание.

По думите на Славов има досъдебни производства по заплахите срещу магистрати, по които се работи (същото съобщи и прокуратурата - но след смъртта на Нотариуса, б.р.).

„Министърът на правосъдието не участва в тези разследвания. Аз съм се информирал чисто институционално дали е обърнато внимание на тези проблеми. Но кои са разпитаните лица, как е вървяло следствието – това не мога да кажа”, допълни Славов (всъщност едно от правомощията на министъра, които никак не са много, е че може да предлага за дисиплинарно наказание магистрати пред ВСС, б.р. на Клуб Z).

Той призова да се провери и дали е имало паралелен ВИП клуб на магистрати, стопанисван от Божанов, и кои от тях са влизали в него. 

Пред същата медия говори и Даниела Марчева - член на Съдийската колегия на ВСС. Тя е участвала в изслушването през 2021 г. на двама съдии, които твърдят, че са били изнудвани и заплашвани от Нотариуса и търсят институционална защита от ВСС. Това, както вече е известно са Цариградска и колегата й от Софийския апелативен съд Цветко Лазаров.

След масираната "помия" по тях в прилежащите на прокуратурата медии, двамата се обръщат за подкрепа към ВСС. Днес обаче Марчева призна с неохота, че тогава ВСС не събира мнозинство, за да последва по-сериозна реакция - освен че пише възмутено писмо.

Тъй като в аферата се споменават и имена на адвокати - имало идея да се пише и на Адвокатската колегия. И тя обаче не събрала нужното мнозинство, за да стане решение на Съвета.

Иначе Марчева посочи, че за 20-годишната си кариера не се е сблъсквала с толкова немислимо поведение.

„Заплахите към колегите присъстват включително в открити съдебни заседания, които са публични и се записват. За мен беше шокиращо. Това чувство на безнаказаност – да заплашваш съдии по време на съдебни заседания, пред други хора, е немислимо поведение”, коментира Марчева. 

Тя отказа да коментира репликата на съдия Цариградска - че й е казвано в прав текст, че "Марти" и много близък на Пеевски и Гешев (самата Марчева бе сред 20-те гласа, с които през 2019 г. Гешев бе избран за главен прокурор, б.р. на Клуб Z).