България получи първи медицински хеликоптер тази седмица - но той не може да се ползва за планинско спасяване, съобщи пред бТВ шефът на държавното дружество "България Хели Мед Сървиз" Димчо Добрев.

Причината - липсва ключовата за целта лебедка. Следващите хеликоптери, един от които очакваме лятото, трети през декември, обаче ще имат такава - но трябва да се обучат и оператори за тях.

"Преди пристигането на втория и третия хеликоптер, които ще имат лебедка, ще има общо шест оператора (пилота), които ще преминат обучение за работа с лебедка. Това е специализиран вид подготовка. След това ще може да се оказва помощ по въздуха с пускането на лебедка със спасител или вдигането на пострадал от мястото на събитието", обясни той.

За момента планинското спасяване не влиза в системата за спешна медицинска помощ HEMS.

Добрата новина е, че при други случаи хеликоптерът ще позволява реакция в рамките на един час за оказване на помощ на нуждаещи и транспортирането им до болнично заведение.

"Случаите, в които ще бъде вдиган хеликоптерът, ще бъдат определени съгласно медицинските стандарти за спешна помощ. След като те вземат решение по съответния протокол, протича информацията до оператора "България Хели Мед Сървиз", който вдига хеликоптера, транспортира медицинския екип на място, оказва се помощ на пациента, той се натоварва, транспортира се в болница и хеликоптерът се връща в базата", добави Добрев.

Правителство на Николай Денков спря ликвидацията на „България Хели Мед Сървиз“ ЕАД, специално създаденото за целта дружество. То бе дело още на кабинета "Петков", но после служебното правителство на Румен Радев обяви, че то не е свършило нищо и че няма нужда от неговото съществуване и реши да го закрие. Тогавашният министър на транспорта Христо Алексиев аргументира решението с необходимостта тази дейност да премине към Държавния авиационен оператор. При редовния кабинет точно сегашният транспортен министър Георги Гвоздейков го оглавяваше и се даде начало на създаването на досега липсващата въздушна спешна помощ.

България очаква до края на 2026 г. да бъдат доставени всички 8 медицински хеликоптера, купени от италианската компания “Леонардо“.