Демонстрациите срещу десния екстремизъм и партията "Алтернатива за Германия" (АзГ), които през последните седмици обхванаха цялата страна, могат да прераснат в протестно движение, смята германски политолог, предаде ДПА.

Ключов фактор за подобна трансформация е обединяването на отделните движения около общи цели и стратегии, каза Тарек Сидик.

През последните седмици из цяла Германия се проведоха редица митинги срещу десницата, след като се появи информация за среща на екстремисти, които са обсъдили концепцията за "ремиграция" или по-точно – депортирането на голям брой чужденци, включително и чрез оказването на натиск. На въпросната сбирка са присъствали депутати от АзГ, както и представители на християндемократите и на дясната формация "Съюз на ценностите".  

Сидик каза, че е изненадан от големите демонстрации, които започнаха броени дни след появата на съобщения за идеята за депортиране на мигранти. Впечатляващ е и фактът, че по улиците излязоха не само жители на големите градове, но дори и хора от селските райони, допълни експертът от Центъра за изследване на конфликти към от университета "Филипс" в Марбург.

Протестите биха могли да бъдат моделирани по примера на демонстрациите от 90-е години. Тогава много граждани подкрепиха бежанците и това имаше дългосрочен ефект. Настоящите протести също така биха могли да политизират хората и да насърчат демокрацията, смята германският учен.

Най-малко 200 000 души се включиха във вчерашните демонстрации срещу крайната десница в Берлин, Фрайбург и други градове, припомня ДПА. 

БТА