Крайнодясната германска Национал-демократична партия на Германия, която сега се нарича „Die Heimat“ („Родина“), ще бъде изключена от държавното партийно финансиране. Това беше решено от Федералния конституционен съд в Карлсруе. Партията няма да получава повече държавно финансиране в продължение на поне шест години, което означава, че партията и даренията за нея вече няма да бъдат облагодетелствани данъчно.

Решението на съда беше взето единодушно. Съдът констатира, че "Die Heimat" не зачита свободния демократичен основен ред и според целите си и поведението на членовете и поддръжниците си е насочена към неговото премахване. Партията е целяла да замени съществуващия конституционен ред с авторитарна държава, чийто център е етническата "народна общност". Нейната политическа концепция пренебрегва човешкото достойнство на всички, които не принадлежат към тази "етническа общност", и е несъвместима с принципа на демокрацията.

Възможността за това решение беше въведена през 2017 г., след като забраната на NPD се провали за втори път в Карлсруе. Оттогава партията до голяма степен е станала политически незначителна и според Службата за защита на конституцията има само около 3000 членове.

Поради изборните поражения партията понастоящем не получава никакво публично финансиране. Партиите имат право на преки субсидии само ако получат поне 0,5% от гласовете на европейски или федерални избори или поне 1% от гласовете на държавни избори - "Die Heimat" наскоро не успя да постигне това. За последен път партията е получила около 370 600 евро от държавата през 2020 г.

Тежък удар за десните екстремисти

Въпреки това тя все още имаше право на данъчни облекчения за дарения, подаръци и наследства. В резултат на решението на Федералния конституционен съд крайнодясната партия вече не може да приспада даренията за тях от данъците. Тежък удар: партията и без това не разполага със съдържание за големи предизборни кампании поради липсата на държавно финансиране, заяви политологът Щефен Кайлиц от Дрезден по време на изслушването през юли.

Нейната незначителност беше и причината, поради която NPD не беше забранена през 2017 г. Тогава Федералният конституционен съд призна, че партията има антиконституционни цели и "афинитет към националсоциализма". Тя обаче беше твърде незначителна, за да наложи тези цели и да застраши демокрацията.