Агенцията на ООН за подпомагане и строителство за палестинските бежанци в Близкия изток, известна като UNRWA, няма алтернатива. Такова е мнението на повечето страни членки на ЕС.

Това заяви върховният представител на Съюза за външната политика и сигурността Жозеп Борел след неформалния Съвет „Външни работи“ във формат „Гимних“ в Брюксел.

Ситуацията в Близкия изток бе главна тема на срещата, което е „без вратовръзки“, министрите идват без големи делегации и обсъждат важните въпроси, без постоянно да говорят по телефона.

Европейската комисия не е спряла финансирането на UNRWA. Направили са го само няколко страни от ЕС. Други са предприели превантивни стъпки и изчакват, но не са спрели плащанията. Това прави и ЕК, защото следващото плащане е насрочено за края на месеца.

Всички очакват скоро да видят резултатите от разследването на дейността на UNRWA. То започна, след като Израел предостави на ООН подробна информация за голям брой сътрудници на Агенцията, участвали в терористичното нападение на „Хамас“ на 7 октомври 2023 г.

„UNRWA играе ключова роля в подкрепата за палестинските бежанци, и не само в Газа. Има стотици хиляди палестински бежанци в Ливан, Йордания, на Западния бряг. UNRWA отговаря и за тях. Тя храни 2 милиона души, осигурява медицинска помощ за 30 000 души дневно, училища за над 400 000 души. Кой може да замени това за една нощ?“, попита Борел.

Той е категоричен, че ЕС не може да накаже 2 милиона души, като ги лиши от подкрепата, която им осигурява UNRWA.

„Трябва да потърсим отговорност, потвърждение на обвиненията, които са сериозни, но те засягат малък брой от персонала на Агенцията, който в Газа е 13 000 души“, допълни дипломат № 1 на Европа.

Няколко страни членки са обявили, че не намаляват, а обратното – увеличават подкрепата за UNRWA. Има различни позиции, но общото усещане е, че подкрепата за палестинския народ трябва да продължи. Защото става дума за живота на милиони хора.

Министрите са обсъдили избягване на регионалната  ескалация и важността на това взетите от „Хамас“ заложници най-накрая да бъдат безусловно освободени.

Жозеп Борел се надява също така на следващия Съвет „Външни работи“ да бъде даден старт на военната мисия на ЕС в Червено море. Тя трябва да помогне и за избягването на ескалацията след атаките на САЩ снощи срещу групировки в Ирак и Сирия, извършили нападения срещу американски войници.

„Очакваше се САЩ да отговорят на атаките. Дори това бе обявено. Всяка атака допринася за ескалацията. Министрите изразиха сериозно опасение от този процес. Но можем само да призовем всеки да разбере, че във всеки миг такива атаки и ответни удари могат да предизвикат по-голям инцидент. Играем нашата роля в опита това да бъде предотвратено,  като започнем нашата мисия в Червено море, която се надявам да бъде одобрена на следващия ни Съвет след две седмици. Тя ще бъде разгърната незабавно. Защото имаме достатъчно военноморски активи за незабавното ѝ започване“, изтъкна Борел.

Украйна също бе сред темите на неформалната среща. Борел се надява в близките дни да бъде договорен Фондът за подпомагане на Украйна. Той ще бъде в рамките на Европейския механизъм в подкрепа на мира (ЕМПМ).

„Твърдо смятаме, че на Украйна ѝ трябва повече и по-бърза помощ. И тя трябва да дойде сега“, заключи върховният представител.