Предполага се, че Агенцията за подпомагане на палестинските бежанци към ООН в Газа ще използва парите от западната помощ, за да подобри бъдещето на палестинците. Тя обаче многократно е обвинявана, че е твърде близка до терористичната организация „Хамас“.

Разследване на една неправителствена организация сега разкрива тревожното и огромно измерение на тази близост, пише днес в. „Ди Велт“.

Васим Ула е учител, нает от агенцията. В чата в Telegram, който той е организирал за учителите от организацията на ООН за подпомагане на бежанците, Ула възхвалява терористичната организация „Хамас“, както разкрива изследването на неправителствената организация UN Watch.

В чата той призовава израелците да бъдат убивани. И разпространява пропагандни видеоклипове на „Хамас“ с репликата: "Нека Бог ги закриля", само за да информира сухо в следващото изречение, че заплатите ще бъдат изплатени от неделя. След това публикува снимка на жилетка с експлозиви и коментира: "Само чакайте, синове на юдаизма".

Критиците на ООН от години твърдят, че институциите на ООН в Газа са инфилтрирани от „Хамас", особено палестинската организация за подпомагане на бежанците. Сега вече има нови сериозни доказателства в подкрепа на това твърдение.

UN Watch открива и анализира чат група в Telegram на учители от Агенцията за подпомагане на палестинските бежанци. Според проучването администраторите и редовните членове на групата възхваляват терористичните действия на „Хамас“. Твърди се, че групата на арабски език включва 3000 учители от Агенцията.

UN Watch е превърнала в своя мисия разобличаването на проникването в ООН на авторитарни и диктаторски режими, както и на антиизраелските пристрастия на институциите на ООН. От 2015 г. насам UN Watch е разкрила повече от 150 служители на Агенцията, които са изразили симпатии към терористичната организация „Хамас“ в социалните медии.

Последното разкритие обаче има съвсем ново измерение: 3000 учители на Агенцията за подпомагане на палестинските бежанци вече не са просто малко малцинство, а значителна част от служителите в Газа и на други места.

ООН не реагира

Според UN Watch първоначално тя е предоставила материала на ООН и е поискала от нея да признае, че служителите на ООН възхваляват терористични актове. Не е получен официален отговор. На пресконференция говорител на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш беше попитан за чат групата.

"Мисля, че UN Watch има история и това говори само за себе си", каза говорителят в опит да дискредитира неправителствената организация. "Но, разбира се, всички твърдения ще бъдат разследвани."

В интервю за израелска телевизионна станция представителят на АгенциятаАднан Хасна не иска да знае нищо за разследването.

"Не знаем кой е в тази група в Telegram", казва той.

Всъщност представените от UN Watch примери от чат-групата са дълбоко обезпокоителни и често - лесни за категоризиране. Ръководителят на UN Watch Хилел Нойер публикува някои от постовете - включително идентификационните номера на лицата в агенцията. Това е сюрреалистична смесица от нормални учителски чатове и антисемитска пропаганда на омразата.

Публикуват се меморандуми от ръководителя на Агенцията в Газа Томас Уайт и се обменя информация за учебни материали, списъци с учители и цифрови курсове. А междувременно многократно се възхваляват терористични атаки. Учителите на Агенцията реагират с ентусиазъм веднага след началото на клането на Хамас над израелски цивилни граждани. Там е например Морид Исса, който описва евреите като "маймуни" и празнува факта, че клането на „Хамас“ от 7 октомври е надминало очакванията.

Други, като администраторката Сафаа ал-Наджар, възхваляват терористите от „Хамас“ като "свещени воини" и публикуват видеоклипове от клането.

Друг учител - Абдала Мехдшес - казва, че цивилните граждани не трябва да следват призива на израелските военни да напуснат зоните на бойните действия - което към момента на изготвяне на доклада отразява официалната позиция на „Хамас“, чийто интерес е да не губи живите си щитове в оспорваните зони.

В светлината на тези изследвания все по-често се повдига въпросът дали Агенцията и други институции на ООН в Газа са били инфилтрирани или дори кооптирани от „Хамас“.

Агенцията за подпомагане на палестинските бежанци представлява значителен икономически фактор за Газа, тъй като съгласно нейния статут статутът на бежанец се предава от поколение на поколение и следователно Агенцията продължава да носи отговорност за потомците на онези, които са били разселени по време на първата арабско-израелска война през 1949 г.

ООН имат повече хора в Газа, отколкото в Ню Йорк

"В Агенцията за подпомагане на палестинските бежанци работят повече от 12 000 местни палестинци в Газа, а нейните обекти на територията включват 245 училища с над 230 000 ученици, 22 центъра за първична медицинска помощ и много центрове за жени, обществена работа и професионално обучение", пише Клаудия Росет от Фондацията за защита на демокрациите.

Само в Газа в ООН работят повече хора, отколкото в Ню Йорк или Женева, където е седалището на организацията. Общо над 30 000 души в региона са наети от UNRWA Агенцията за подпомагане на палестинските бежанци.

Наследственият статут на бежанец на палестинците и високата раждаемост гарантират, че организацията носи отговорност за все повече хора. Броят на палестинските "бежанци", за които Агенцията претендира да носи отговорност, е нараснал от 700 000 в края на 40-те години на миналия век до повече от 5,4 милиона днес.

Всъщност за организацията за подпомагане на бежанци, създадена единствено за палестинците, работят значително повече хора, отколкото за Върховния комисариат на ООН за бежанците, който отговаря за всички останали бежанци в света и плаща само на около 17 000 служители. Освен това Агенцията изразходва повече от два пъти повече средства за един бежанец, отколкото Върховния комисариат.

В миналото Агенцията за подпомагане на палестинските бежанци е била критикувана за учебници, които разпространяват антисемитско съдържание, демонизират Израел и възхваляват "мъченичеството", т.е. въоръжената борба срещу Израел. И дори в настоящия конфликт Агенцията и други институции на ООН често разпространяват непроверени твърдения на „Хамас“.

Всъщност сега възниква въпросът дали близостта на Агенцията до „Хамас“ не е виновна за факта, че интересите на палестинското население се пренебрегват, когато са в противоречие с целите на „Хамас“. Така например Агенцията никога не е осъждала ясно терористичната организация за използването на палестински цивилни граждани като жив щит или не е критикувала факта, че „Хамас“ доказано е използвала неправомерно училища на Агенцията като складове за оръжие, съоръжения за производство на оръжие и площадки за изстрелване на ракети, включително училища, които са пряко съфинансирани от Германия.

Агенцията също така постоянно се оплаква, че Израел не прави достатъчно, за да доставя помощи в Газа, но премълчава факта, че конвоите с помощи редовно са отвличани от въоръжени екстремисти на „Хамас“. Палестинците вече отправят многобройни обвинения, че „Хамас“ препродава доставките на помощи на населението - на завишени цени.

Агенцията за подпомагане на палестинските бежанци също умишлено пренебрегва това. На практика организацията вече е толкова дълбоко въвлечена в делата в Газа, че на практика функционира като служба за подкрепа на „Хамас". Важно е също така, че въпреки неопровержимите доказателства нито Агенцият, нито СЗО досега не са осъдили ясно злоупотребата с болници от страна на „Хамас“ като военни оперативни центрове.

Дори децата са индоктринирани

И въпреки че училищата на Агенцията играят централна роля в образованието на младото поколение в Газа, организацията никога не се е противопоставяла ясно на милитаризацията на палестинското детство от страна на „Хамас“ през последните години. В продължение на много години „Хамас“ и други терористични милиции организират летни лагери, в които младите хора се превръщат в деца войници. Според експерти от Информационния център за разузнаване и тероризъм "Меир Амит" през миналото лято във военните летни лагери на „Хамас“ са участвали около 100 000 деца.

В някои случаи милитаризацията на палестинците започва още в детската градина. Затова през 2018 г. Йерусалимският институт по правосъдие призова в доклад Международния наказателен съд да започне разследване срещу лидера на „Хамас“ Исмаил Хания за военни престъпления срещу палестински деца.

За експертите не е изненада, че училищната система в Газа, включително тази на Агенцията за подпомагане на палестинските бежанци, е инфилтрирана от „Хамас“.

"Когато „Хамас“ дойде на власт през 2007 г., той видя златна възможност да получи свободен достъп до финансиране и до училищната система, за да индоктринира децата от ранна възраст", казва пред Jerusalem Post Майкъл Барак от Центъра за борба с тероризма към университета "Райхман" в Херцлия.

Разкритите учители на Агенцията за подпомагане на палестинските бежанци също не са само "няколко негативни индивидуални случая, както твърди Агенцията", казва Дина Ровнер от UN Watch. Групата в Telegram показва "какво мислят учителите на Агенцията, когато вярват, че никой не ги наблюдава. Те открито подкрепят тероризма на „Хамас“, възхваляват терористите като "мъченици" и "герои" и вярват, че това е прекрасен път, който палестинските деца трябва да следват".

Силата на влиянието на „Хамас“ върху подорганизацията на ООН е очевидна още през 2021 г. Тогава „Хамас“ обяви германския директор на Агенцията за подпомагане на палестинските бежанци в Газа Матиас Шмале за персона нон грата, тъй като той не се придържаше към нейната линия. Впоследствие Шмале беше изтеглен от Газа от ООН.