Президентът на САЩ Джо Байдън обяви, че е наредил вчера въздушни удари в Сирия и Ирак по групировки, нападали американски войници, и даде да се разбере, че тези ответни атаки ще продължат, предаде Ройтерс, на която се позовава БТА.

"Нашият отговор започна днес. Той ще продължи когато и където ние решим", каза Байдън в изявление, публикувано вчера.

Той подчерта, че "Съединените щати не се стремят към конфликт в Близкия изток или където и да било другаде по света".

"Но нека всички онези, които биха искали да ни навредят, да знаят това: Ако нараните американец, ние ще отговорим", предупреди в същото време Байдън.

Говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия Дом Джон Кърби определи ударите срещу елитните ирански сили "Кудс" и свързани с Техеран милиции като "успешни", предаде Франс прес.

Съединените щати не искат война с Иран, потвърди Кърби. В същото време той уточни, че Вашингтон не е имал никакви контакти с Техеран след смъртоносния удар с дрон в неделя в Йордания, и добави, че САЩ не желаят да има нови атаки срещу американски позиции или войници в Близкия изток.

Обстановката в региона се изостри след нападението на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври миналата година, в отговор на което еврейската държава започна военна операция в ивицата Газа спещу палестинското ислямистко движение. От средата на същия месец досега са били извършени над 165 атаки с дронове и ракети срещу американски войници, разположени в Ирак и Сирия като част от международната антиджихадистка коалиция, отбелязва АФП.

В неделя трима американски войници бяха убити при атака с дрон в Йордания. Съединените щати обвиниха за нападението свързана с Иран милиция и обещаха да отговорят.

Кърби уточни, че американските военни самолети, участвали във вчерашната операция, са поразили общо 85 цели на седем различни места (три в Ирак и четири в Сирия). Те са изстреляли "повече от 125 боеприпаса с прецизно насочване за около 30 минути."

Говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом увери, че съвпадението във времето на ударите, чието нанасяне впрочем е зависело и от метеорологичните условия, и вчерашната церемония с участието на президента Джо Байдън по посрещането на американска земя на телата на тримата убити в Йордания войници е било случайно.

При нападенията в Източна Сирия са били убити 13 бойци на проирански милиции, обяви директорът на неправителствената мониторингова организация Сирийски център за наблюдение на правата на човека Рами Абдел Рахман.

Ирак осъди ударите

Ирак осъди строго американските въздушни удари, нанесени на негова територия вчера. Съединените щати от своя страна увериха, че са го уведомили предварително за атаките, които извършиха в отговор на убийството на трима американски войници при атака с дрон в Йордания в неделя, предаде Франс прес.

Американските удари са "нарушение на иракския суверенитет", каза говорител на премиера Мохамед Шия ас Судани по военните въпроси. Той изрази опасения от "катастрофални последици за сигурността и стабилността на Ирак и региона".

Ударите са били нанесени в райони в Западен Ирак близо до границата със Сирия, допълни генерал Яхия Расул.

Говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби от своя страна увери, че Вашингтон е уведомил предварително Багдад за атаките.

Борел: Близкият изток е буре с барут, избягвайте ескалация

Всеки трябва да избегне ситуацията да стане взривоопасна в Близкия изток, предупреди дипломат номер едно на ЕС Жозеп Борел, предаде Франс прес. Предупреждението той отправи, след като вчера САЩ нанесоха удари срещу проирански сили в Сирия и Ирак.

Борел обаче спомена в по-общ план ситуацията в Газа, в Южен Ливан, както и ударите в Сирия и Ирак и предупреди, че има риск от ескалация.

"Близкият изток е буре с барут, което може да се взриви“, каза той. „Ето защо призоваваме всички да избягват ескалация“, добави Борел.