„Това, което аз искам да видя, е, че ще има обективност и признаване на факти.“

Така външният министър Мария Габриел отговори на журналистически въпрос дали смята да продължи да заема този пост и след като стане премиер при ротацията на 6 март.

Тя участва в неформална среща във формат „Гимних“ с колегите си от страните членки на ЕС в Брюксел.

Вчера Клуб Z научи от свои източници в управляващата (не)коалиция, че тя е пожелала да съвместява двата поста след  6 март.

„Имаме споразумение, в което е казано кой какъв ще бъде след ротацията. Второ, знаете, че в момента финализираме процеса по оценка на външното министерство. Искам да го потвърдя – то също ще бъде оценявано“, каза Габриел.

За нея от изключителна важност са две неща.

Първото е да бъдат отчетени усилията за модернизиране на дипломатическата служба.

„За първи път от 2008 г. наредбата за командировъчните бе актуализирана. За първи път МВнР има над 13 милиона лева по-голям бюджет. За първи път министерството ще има толкова голям бюджет за българските общности зад граница. И за първи път ще има най-после информационна система, която ще отговаря на това, че  България е надежден и доверен партньор на ЕС и НАТО, адресираща предизвикателства като хибридни атаки  и много ясна принципност по отношение на служителите“, изтъкна дипломат №1.

Тя би искала също така България да бъде видяна в светлината на последните 7 месеца. Т. е. става дума за периода, в който бе формирано правителството на т. нар. сглобка.

„Вярвам, че не ви е убягнало, че няма държава, в която да не съм била добре приета. За мен е важно страната ни да остане последователна в тази посока, отново да бъде приета добре навсякъде. Защото МВнР доказа последните 7 месеца, че България може да бъде фактор за стабилност в Югоизточна Европа и че има амбициите да бъде регионален иновационен лидер“, посочи Мария Габриел.

Клуб Z се поинтересува дали тя ще остане външен министър, ако не види това, което желае.

„Мисля, че това, което е важно, е сега да приключи този процес. Анализираме абсолютно всяко министерство. Бих се радвала да бъде много ясно кое каква работа е свършила. Имаме вече много задълбочена представа. Има още месец. Нека в следващите дни всички министри, включително аз, си вършим работата. За мен е важно обективно и ясно накрая да се каже кой министър какво е свършил“, отговори тя.

Но така и не отговори на последвалия ни въпрос дали има вариант да запази поста външен министър и след като стане премиер.

Мария Габриел бе попитана дали смяната на членовете на регулаторите у нас трябва да бъде извършена от сегашното правителство на Николай Денков или от нейния кабинет след ротацията.

„Мисля, че бяхме много ясни по отношение на регулаторите още в първото ни съвместно изявление с премиера Денков през юни 2023 г. Това, което е важно, е да има ясен механизъм за номинациите. Второ, номинираните да бъдат хора с безупречни експертни и морални качества. Трябва да си дадем равносметка, че сега този процес трябва да се ускори, за да не се подхранват каквито и да било версии, че това няма да е начинът, по който това да се случи“, каза в отговор министърът.

И допълни, че не смята, че един човек трябва да управлява целия процес. И изтъкна, че сглобката показва съвсем различна култура – тази на политическия диалог.

Габриел отказа да коментира разногласията между партньорите в сглобката по повод информацията за уговорено посещение на Николай Денков в САЩ. И изтъкна, че може да говори само за себе си.

„Знаете, че още по време на моето посещение през септември 2023 г., три месеца след встъпването на правителството, имахме дадена дата. И се състоя втора среща на стратегическия диалог със САЩ след три години блокаж. Важното е всеки един от нас да допринася България да продължава да гради образа си на доверен партньор в рамките на стратегическото парньорство със САЩ. Не виждам защо трябва да се поставя под съмнение визита или ден“, каза тя.

И припомни, че в САЩ се е срещнала с държавния секретар Антъни Блинкън и е имала диалог по ключови теми като върховенството на закона, енергетиката, миграцията и за първи път за борбата с дезинформацията и иновациите.

България не е променяла позицията си и за нея остава в сила решението за две държави – израелска и палестинска. Така Мария Галбриел коментира неформалния Съвет „Външни работи“, в който участва. Същевременно страната ни очаква резултати от разследването на Агенцията на ООН за подпомагане и строителство за палестинските бежанци в Близкия изток, известна като UNRWA, във връзка с твърденията, че нейни служители са участвали в терористичното нападение на „Хамас“ срещу Израел на 7 октомври 2023 г.

България твърдо подкрепя създаването на Фонд за подпомагане на Украйна в рамките на Европейския механиъм в подкрепа на мира (ЕМПМ), допълни Габриел. Подкрепяме и бюджета от 5 милиарда евро. Ще подкрепим и предложението за съвместни поръчки на боеприпаси за Украйна.

За първи от 2020 г. на формат „Гимних“ ще бъдат обсъждани и отношенията на ЕС с Турция. България ще отстоява позицията, че заедно с Турция може да се даде отговор на регионалните предизвикателства. Водещи ще продължат да бъдат стратегическата важност и сигурността на Черно море.

Турция е важен стратегически партньор и по тезата миграция. Според Габриел резултатите от сътрудничеството с България в тази сфера са видими. А чрез добри отношения с Анкара страната ни пази външните граници на ЕС.