С наближаването на ротацията всеки ден партийните лидери и най-вече този на ГЕРБ - Бойко Борисов, подхвърлят пред медиите имена на министри, от които са доволни или недоволни. За да тушират напрежението, ротационните премиери Николай Денков (ПП-ДБ) и Мария Габриел (ГЕРБ) вече на няколко пъти публично заявиха, че основното решение ще е тяхно и ще бъде взето след преглед на работата във всяко едно министерство. Към момента обаче никой не задава въпроса: а кой ще атестира външния министър? Както и кой ще стане такъв.

Както е известно, вицепремиер и министър на външните работи в момента е Мария Габриел, която в началото на март трябва да стане премиер по силата на споразумението между ГЕРБ и "Продължаваме промяната-Демократична България", а Денков - вице.

Досега се предполагаше, че ще се търсят нови титуляри в Министерство на образованието, където Денков ще се върне и като министър, а сегашният министър Галин Цоков ще остане заместник. А МВнР ще се поеме от ново лице. По информация на Клуб Z в момента се обсъжда Денков да е вицепремиер, но не без портфейл, без да се връща в МОН. 

Любопитното обаче е, че Мария Габриел е поискала да остане министър на външните работи, като съвместява поста с премиерския, научи Клуб Z от източници от управляващата (не)коалиция. Пак според нашите източници от ПП-ДБ са твърдо против подобно съвместителство. 

Така се обсъжда обаче и вариант за "пълна ротация" - т.е. Денков да оглави МВнР. Така на практика двамата ротационни премиери може да се озоват в ситуацията да искат да са и външни министри.

Въпросът към момента е висящ.

Кой обаче ще даде "атестацията" за работата на Габриел като министър?

В самото МВнР има брожения за дейността на ведомството за изминалите девет месеца под нейно управление, споделиха пред Клуб Z служители, пожелали да останат неназовани. Според тях се неглижират инициативите, свързани с Украйна, като дават пример със скромното българско участие в инициативата формула за мир, предложена от украинския президент Володимир Зеленски. Допълват още, че говоренето по темата е на практика иззето от други ведомства - от министъра на отбраната Тодор Тагарев, а основната инициатива - от Народното събрание. Отбелязват пасивност и по темата Западни Балкани. В някои дирекции се оплакват и от това, че са изолирани при международни посещения.

В същото време Габриел отчита частичното ни приемане в Шенген, увеличение на бюджета на МВнР, актуализирането на наредбата за командировъчните средства на дългосрочно командированите служители (т.е. тези, които са "на мандат").

"Напълно ясно е, че няма да се прави истинска "атестация" в МВнР, а ще е въпрос на договорка между лидерите и самите премиери кой да поеме поста", споделят от ПП-ДБ.

Минималистично

Днес, по думите на Борисов, се разбра, че двамата с Денков са разговаряли и са се разбрали промените в състава на Министерския съвет да са минимални. Макар самият Борисов да не пропусна да атакува министъра на спорта Димитър Илиев. Добави и земеделския Кирил Вътев. И за двамата от ПП-ДБ са против смяна.

Похвали министрите на икономиката, транспорта, регионалното развитие, образованието, културата. 

По информация на Клуб Z обаче от ГЕРБ настояват за смяната на министъра на икономиката Богдан Богданов. Обединението отново е против. Същото се отнася и за министъра на енергетиката Румен Радев.

В същото време ПП-ДБ иска смяната на министъра на електронното управление Александър Йоловски. Този път от партията на Борисов са против.

Разбирателство обаче имало за рокада в Министерство на туризма - на титулярката Зарица Динкова.