„Очаквам Виктор Орбан да бъде един от 27-те.“

Така премиерът Николай Денков отговори на журналистически въпрос дали очаква единодушие сред всички ръководители на страните членки на ЕС по въпроса за помощта за Украйна в размер на 50 милиарда евро.

Този пакет е главна тема на провеждащия се днес специален Европейски съвет в Брюксел. Той бе свикан, след като на предишната среща на върха през декември 2023 г. Унгария блокира помощта за Украйна.

Денков участва за последен път в Европейски съвет. На 6 март той трябва да бъде сменен на поста си от Мария Габриел според предварителното споразумение за ротация.

„Всички очакваме да има решение в края. Какво ще бъде то, все още се обсъжда“, каза Денков.

И увери, че всички ще работят за единодушната подкрепа на всичките 27 държави от ЕС, но без компромис с европейските ценности. И оттам нататък ще се види дали Виктор Орбан ще реши да остане сам срещу останалите 26 страни.

За вноса от Украйна

Данните показват, че няма някакво изключително увеличение на вноса от Украйна.

Така Денков коментира вчерашното предложение на Европейската комисия всяка страна членка да има правото да задейства „внезапна спирачка“, ако вносът на птиче месо, яйца и захар от Украйна надвиши нивата от 2022 и 2023 г.

„Трябва да внимаваме какви са данните и какви са слуховете. Ако има внос на селскостопански продукти в България, много често те се оказват от други европейски държави. Предлаганите в момента решения съответстват на фактите, но и на исканията на българските производители. И би трябвало поне в това отношение да бъдем доволни“, изтъкна министър-председателят.

Той призна, че има анонси за предстоящи фермерски протести у нас. Тази сутрин протестиращи фермери блокираха с трактори подстъпите към Европейския парламент в Брюксел. Денков обаче отбеляза, че аграрният сектор в България е подпомаган. Увеличението в бюджета за него е значително, с още 500 милиона лева. Отделно трябва да се разглеждат различните сфери, тъй като ние искаме да помогнем на производителите на плодове, зеленчуци, мляко.

Макар годината да е особена за зърнопроизводителите, те са имали поредица от успешни години досега. Правителството ще продължи преговорите с тях.

За мини-Шенген

Мини-Шенген, включващ премахването на сухопътните граници на България с Румъния и Гърция, би противоречал на европейските закони, отговори Денков на въпрос дали ще обсъди темата с германския канцлер Олаф Шолц.

Това е първата среща на премиера ни по време на Европейския съвет.

„В момента на политическо ниво никой от нас не обсъжда такъв вариант“, обобщи той.

За еврото - целта остава 1 януари 2025 г.

1 януари 2025 г. остава цел за въвеждане на еврото.

Денков заяви, че думите му, че това не е сакрална дата, били изтълкувани неправилно. Всички сили и графици са насочени към началото на следващата година.

Единствената неизвестна е кога ще изпълним критерия за инфлацията. Очаква се това да стане по-късно тази година. Търсим механизъм, по който оценката за инфлацията да бъде направена малко по-късно от останалите доклади.

За изявлението на Кирил Петков за КЗК

Денков бе попитан дали не смята за директен лобизъм изказаните от лидера на ПП Кирил Петков опасения по повод евентуалната сделка между „Юнайтед груп“ и „Булсатком“.

Петков намекна за смяна на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

„Да разделим обсъжданията в две посоки. От една страна, наистина има много регулатори с мандат, който е изтекъл. Търсим механизъм за процедури и смени с качествени кадри. Очевидно има напрежение около самите регулатори в общ план. От друга страна, по отношение на конкретната сделка – от доста време се поставя въпросът дали тя създава монопол но положение. Поне моят прочит на това, което е казал г-н Петков, е, че трябва внимателно да се вземат такива решения“, отговори министър-председателят.

Той няма да взема страна, но допълни, че е чул възраженията на А1 и Yettel. Според него трябва да се погледне какви са техните аргументи, да се види дали КЗК отговаря на всички изказани притеснения. В конкретния случай трябва да се гледа обосновано ли е решението и какви са аргументите и от едната, и от другата страна.

За продажбата на гражданство на руснаци

Работа на службите е да бъдат по-активни и да вадят резултати от разработките си, когато има случаи, свързани с руските действия в България, когато има подозрения за шпионска дейност.

Това бе коментарът на Денков за думите от вчера на лидера на ДСБ Атанас Атанасов, който оповести по БНТ сигнали за схема за придобиване на българско гражданство от руснаци.

„Не е нормално за това да се чува по телевизията. Нормално е службите да представят тази информация. Аз досега не разполагам с информация, която да показва такива нарушения. Разбира се, сега съм поискал справка“, каза Денков.

Разследване по темата публикува днес и изданието EURACTIV.

За новата президентска партия

България е парламентарна република и всяко едно легитимно партийно представителство би трябвало да бъде обогатяване на демокрацията. И в този смисъл всяка една такава демократична форма трябва да бъде приветствана, отговори Николай Денков на въпрос на Клуб Z дали бъдещото движение, зад което се предполага, че стои президентът Румен Радев, ще представлява алтернатива на настоящата сглобка.

„Това, което би ме притеснило, е, ако се окаже, че това е партия, която се оглавява буквално или непряко от президентството. Защото това би представлявало нарушение на конституцията. Не че и друг път не сме имали такива анонси от страна на президентството. Но е много важно да бъде изчистено кой в каква роля действа. Ако има партиен проект, той трябва да бъде отделен от президентството, което по принцип не може да се занимава с партийна дейност“, коментира премиерът.

Той бе категоричен, че по никакъв начин от „Продължаваме промяната“ (ПП) или „Демократична България“ (ДБ) не е предлагано участие на президента Румен Радев в сглобката. А Бойко Борисов каза вчера, че и от ГЕРБ не са предлагали такова нещо.

Това по думите на Денков означава, че някой си е измислил съответния сюжет.

Премиерът допълни, че въпросите за корупция в президентството - тема, за която напоследък говори Делян Пеевски, трябва да бъдат зададени на разследващите органи и службите. Самият Денков не е получавал такива доклади. Но неведнъж е говорил за „слепите петна“ по отношение на корупцията.

За убийството на Мартин Божанов-Нотариуса

Жертвата няма досие и не е разследван.

„Ето ви още един пример за неработещата правосъдна система в широкия смисъл на думата. Той е разследван от журналисти. Това е и една от причините да искаме тази система да бъде оздравена - да настояваме за реформа, за процедура, по която да бъдат избирани членовете на Антикорупционната комисия“, отбеляза премиерът.

Правителството предприема стъпки, които предишните кабинети не са направили. Вчерашното и други убийства са отглас на всичко това, което не се е случило.

Специализираният съд трябвало да вкарва престъпници в затвора. Той обаче вършил съвсем други работи и трябвало да го закрият.

Затова Денков не приема критики за настоящата ситуация на правосъдната система.