Лидерът на ДСБ ген. Атанас Атанасов оповести пред БНТ сигнали за осветяване на български разузнавачи и за схема за придобиване на българско гражданство от руснаци. Според Атанасов и в двата случая ДАНС не си е свършила работата и бездейства, а преписка в прокуратурата е била заметена. Има данни, че по време на служебните правителства са събирани пари от различни сфери от българската икономика и са отивали в черни каси в президентството, каза още той.

Атанасов изтъкна, че службите все още се управляват от хора, назначени от президента Румен Радев и предложени преди това от неговите служебни правителства.

"Има една преписка в СГП от миналата година. Данните вътре са фрапиращи и има пробив в националната сигурност през цивилното разузнаване - ДАР. По тази причина е възложена проверка на ДАНС и там всичко са замазали и прикрили. Става въпрос за изтичане на класифицирана информация и осветяване на служители на разузнаването", каза Атанасов.

Според него ДАНС е "замел случая" и така се прикриват определени обстоятелства, "свързани с действия от хора, близки до президента". Другият сигнал, по думите му, е за схема за осигуряване на българско гражданство на руснаци.

"Има един митичен човек, Глеб Мишин, по рождение украинец, но май руснак, който осигурява хора от руски произход, които получават българско гражданство. Има офис в Москва, в който се набират желаещи, които искат да станат български граждани, те си подават документите, пращат се по куриер и той ги подава тук в Министерството на правосъдието", обясни Атанасов.

И допълни, че ДАНС е сезирана по този случай. Според него това е "специфичен канал за инфилтриране на хора от разузнавателните служби на Русия в Европа". Атанасов попита как очакваме да влезем изцяло в Шенген, след като допускаме подобно инфилтриране.

Според него има и данни, че пари от схемата с гражданството са отивали в определени черни каси, свързани с президентството. Това той каза в контекста на информациите, че се готви нов политически проект, свързан с Румен Радев. Според него всичко това трябва да се провери от институциите.

"Службите за сигурност изпълняват това, което им се разпорежда от президентството. И това вече е проблемът - че се прикриват определени обстоятелства, които са свързани с действия на хора, близки до президента. Службите за сигурност трябва да изпълняват годишен план за сигурността в страната. Тези планове трябва да бъдат докладвани и утвърждавани от премиера. Правителството трябва да е това, което да предложи хората, които да оглавяват и ръководят тези служби. Ние трябва да осигурим условия това да се случи", обобщи Атанасов.