Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

А. Илларионов

А. Пионтковский*

 

Единственият положителен резултат от тях е възможното прекратяване на огъня. Останалото - Путин на практика получи всичко, което искаше. При това без да поема никакви задължения. Всички задължения пое Украйна. При това тези украински ангажименти са подкрепени от задълженията на Германия и Франция.

Единственият значим резултат от приетите документи е договарянето за прекратяване на огъня и разделянето на противниковите страни. Това дава шанс за прекратяване на кръвопролитията и на гибелта на руски и украински мирни жители, доброволци, военнослужещи.  Тревожи ни обявената дата за примирие - 15 февруари. Не е изключено оставащите на разпореждане на Путин три денонощия да бъдат използвани за провокации, в това число в район Дебалцево. Например, при варианта "коридор за изтегляне" на украинските военни от обкръжението под Ивайловск, предложени от тях през август.

Основното съдържание на приетите документи:

- Нарастналата от Брисбенската среща на високо ниво на Г20 международна изолация на кремълския режим е пропукана.

- Путин отново става пълноправен участник в международни срещи и сега може да подписва документи наравно с лидерите на демократичните държави.

- Русия не е призната за страна в конфликта.

- Не е призната руската агресия срещу Украйна.

- Не е осъдено пребиваването на руски войски на територията на Украйна.

- Отсъства изискване да се изведат руските войски от територията на Украйна.

- Провалено е възможното предоставяне на отбранително оръжие за Украйна.

- В приетите документи изобщо не е споменат окупираният Крим.

- Отменено е възможно въвеждане на нови икономически санкции срещу агресора.

- Отсъства изискване да се разследват терористичните актове - МН-17, Волноваха, Мариупол и др. - и да бъдат наказани терористите.

- На терористите и бандитите са гарантирани помилване и амнистия.

- Няма каквито и да било гаранции за провеждане на свободни избори в съответствие с украинското законодателство на окупираните територии.

- Украйна се задължава до края на 2015 година да проведе конституционна реформа с гаранции за запазване на терористическия режим  в Лугандония.

- Украйна се задължава да проведе конституционна реформа и да обсъжда въпросите за провеждане на местните избори със сегашните представители на терористическия режим на Лугандония.

- Украйна се задължава да гарантира пълномощията на "депутатите от местните съвети и длъжностите лица, избрани на предсрочни избори", като тези правомощия не могат да бъдат предсрочно прекратени.

- Украйна се задължава да признае силовата вертикала на Лугандония - "органите на прокуратурата и съда", "отрядите на народната милиция", създадени и създаващи терористическия режим в Лугандония.

- Контролът на международно признатата украинско-руска граница в този момент не е предаден на украинската страна. Предаването му е отложено за края на 2015 г., при условие, че се изпълнят 11 точки - "консултирайки се и съгласувайки с представители на отделните райони на Донецка и Луганска област в рамките на тристранната контактна група"; при условие, че се проведат местни избори и се осъществи конституционна реформа в цяла Украйна. Тоест - или никога, или при признаване на политическия режим на Лугандония и изменение на конституционното устройство на  Украйна.

- Не е предвидено освобождаване на Н.Савченко и други военнопленници/заложници, намиращи се на територията на Русия.

- Гарантирано е продължаването на влизане на територията на Украйна на руски "хуманитарни конвои".

- Задълженията за финансиране на пенсиите и други аплащания в Лугандония са възложени на Украйна и отчасти на западните страни.

- Реанимиран е антиукраинския Закон "За временния ред и местно самоуправление в отделни райони на Донецка и Луганска област".

- Задължава се Украинската Върховна Рада да определи "територии с особен режим" (т.е., на територията на Лугандония).

- Украйна гарантира изключване на Лугандония от общовалидния режим за осъществяване на външноикономически връзки.„

- Украйна и Запада гарантират начало на преговорите между ЕС, Украйна и Русия по практическите въпроси за въвеждане в действие на подписаното от Украйна Съглашение за зона за свободна търговия с Евросъюза (тоест, фактически предават на Путин ключа за процеса на евроинтеграцията на Украйна).

Още веднъж, главното:

Русия не поема никакви задължения.

Второ главно:

Украйна поема огромно количество задължения, предимно по признаването на терористичния режим в Лугандония.

Трето главно:

Всички задължения на Украйна сега са гарантирани от поетите ангажименти на лидерите на Германия и Франция.

Единственият приемлив отговор на патриотичните сили в Украйна в дадената ситуация е:

- след взаимното прекратяване на огъня, да заявят отказа на Украйна да решава проблема с освобождаването на Източен Донбас по военен път;

- да насочат въоръжените сили на Украйна за отбрана на новите разделителни линии с окупираните територии на Украйна (включително разделителните линии по Перекоп и Чонгар), а също и към участъци от международно признатата украинско-руска граница, намираща се под украински контрол;

- да излязат от натрапената на Украйна фалшива игра на "териториална цялост", чийто горещ привърженик внезапно се оказа Путин;

- веднага да признаят Източен Донбас, както и Крим, за временно окупирана територия;

- да се откажат от каквито и да било държавни задължения към организациите и учрежденията на окупираните територии (Крим, Лугандония);

- максимално да съдействат за евакуацията на всички украински граждани, желаещи да напуснат окупираните територии, на свободната територия на Украйна;

- да се обърнат към световната общественост и преди всичко към гарантите на териториалната цялост на Украйна по Будапещенския меморандум, използвайки всички възможни дипломатически и други невоенни средста за освобождаване на всички задържани украински граждани, в това число и намиращите се на територията на Русия, и всички окупирани украински територии.

 

Б.ред. Авторите - Андрей Иларионов е икономист, член на Координационния съвет, а Андрей Пиотковский - член на Експертния съвет на руската опозиция

Ключови думи

Коментари

Статията е много смислена. Съществената част е "да излязат от натрапената на Украйна фалшива игра на "териториална цялост", както и "максимално да съдействат за евакуацията на всички украински граждани, желаещи да напуснат окупираните територии, на свободната територия на Украйна". Материалното съдействие на тези украинци ще бъде на значително по-ниска цена от украинските разходи по Донбас. Икономическото значение на каменовъглените донбаски шахти е много силно преувеличено. Справка - закриването на руските мини в съседство, поради икономическа неизгода. Допълнително, Украйна трябва да направи много сериозна чистка в службите си за сигурност. Защото Путин няма да се откаже от инспирирането на размирици в Одеса и Харков. Влизането в НАТО е силно възпрепятствано, но придобиването на високотехнологично оръжие от Украйна е не само възможно, но вече е задължително.

КРИМ НЕ Е ОКУПИРАН, А ОСВОБОДЕН ОТ УКРО-ФАШИСТКО РОБСТВО!!!

Русия победи, а ингилизите и краварите пикаят газ, щото даже и не бяха поканени на срещата за подялбата на Украйна. Възражда се силната Европейска ос Париж-Берлин-Москва

Не бързайте да ликувате, мурзилки! Така ликуваха и хитлеристите. И путлеристите ще ги стигне същата съдба, като хитлеристите.

SRQBoyboy

най-голямото недоразумение в този "диалог" е, че от едната страна преговарят цивилизовани европейски държави, а дот другата - един гангстер, който се представя за президент на държавата на мафията. Това е като диалог между земни и извъземни, не съществува общ език. Ботоксовото джудже смята, че е записало положителни точки в малкото си дневниче. Всъщност то сложи подписа си под собствената си и окончателна прсъда. Никой, нито Европа, нито САЩ в близко и по-далечно бъдеще няма да признае легетимносстта на Путлер като държавен глава на Русия. Избвестно и на слепите и на глухите какви машинации предприе той, за да си си осигури пожизнена диктатура. Той ще се нареди някъде между Хитлер и Милошевич като екзекутор на хиляди невинни хора. Русия заради него ще трябва дълго време да плаща цената на държава, която се е превърнала в черна овца на международната арена.

Статията е изключително точна и ако това не е пълен провал на Меркел и Оланд, кое е? Така, както ме е срам , че съм българин, вече ме е срам, че съм и европеец.

Бодряшки възгласи, но повече самозаблуждение за повдигане на паднало самочувствие. Безплатен обяд няма. Ще си платят и те масрафа, няма да се забави.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.