Унгарската крайнодясна партия Движение "Наша родина" може евентуално да предяви претенции към западен украински регион, в който живеят около 150 000 етнически унгарци, заяви снощи лидерът на партията Ласло Торочкай, цитиран от Ройтерс.

Торочкай каза това на организирана от неговата партия конференция, в която участваха и други крайнодесни формации като германската "Алтернатива за Германия" и нидерландската "Форум за демокрация".

Той също така призова за автономия за етническите унгарци в Западна Украйна.

"Ако тази война приключи за Украйна със загуба на държавността, защото това също е възможно, тогава като единствената унгарска партия, възприемаща тази позиция, нека да дам сигнал, че предявяваме претенции към Закарпатия", заяви Торочкай, предизвиквайки аплодисменти сред публиката.

"Що се отнася до войната в Украйна, нашето послание е много просто: Незабавно прекратяване на огъня, мир и разрешаване на въпроса чрез разговори", каза Торочкай в свое изявление, публикувано на сайта на партията му, която има шестима депутати в 199-членния парламент на Унгария.

Агенция Ройтерс, на която се позовава БТА, отбелязва, че унгарското министерство на външните работи и украинското посолство в Будапеща не са отговорили още на запитвания за коментар на изявлението на Торочкай. В интервю за общественото радио през декември унгарският премиер Виктор Орбан изрази подкрепа за суверенитета и териториалната цялост на Украйна, посочва още агенцията.

Утре се очаква унгарският министър на външните работи Петер Сиярто да се срещне с украинския си колега Дмитрий Кулеба и премиера Денис Шмихал в Западна Украйна, за да подготви почвата за евентуална среща между лидерите на двете страни.

Будапеща влезе в конфликт с Киев заради наложени от украинската страна ограничения, които според Унгария са отнели правото на около 150 000 етнически унгарци да използват родния си език.