Службата за сигурност на Украйна съобщи вчера, че е разкрила корупционна схема при закупуването на оръжия от армията на страната на обща стойност, еквивалентна на около 40 милиона долара, предаде Ройтерс, на която се позовава БТА.

Съобщението за масови измами с обществени поръчки, потвърдено от министерството на отбраната на Украйна, ще има огромен отклик в страната, която от почти две години е жертва на инвазията на Русия.

Борбата за изкореняване на ендемичната корупция остава основен проблем, докато Украйна продължава усилията си да си осигури членство в Европейски съюз.

ССУ съобщи, че разследването е „разкрило служители на министерството на отбраната и управители на оръжейния доставчик „Лвов Арсенал“, които са присвоили близо 1,5 милиарда украински гривни при покупката на снаряди.

Според разследването бивши и настоящи високопоставени служители на министерството на отбраната и ръководители на свързани с ведомството фирми са участвали в злоупотребата.

Присвояването е включвало и закупуването на 100 000 минохвъргачки за военните.

От ССУ съобщиха, че договор за снарядите е бил сключен с „Лвов Арсенал“ през август 2022 г. – шест месеца след началото на войната, и плащането е извършено предварително, като част от средствата са преведени в чужбина.

Но оръжия така и не са били доставени, а част от средствата след това са преместени в други чуждестранни сметки.

В изявлението се казва, че на общо пет лица от министерството и служители на доставчика на оръжия са били връчени „уведомления, че са заподозрени" – първи етап в украинското съдебно производство.

Един заподозрян е задържан при опит да пресече украинската граница.

Корупцията в армията е особено чувствителен въпрос в Украйна, тъй като страната се опитва да поддържа висок дух във военно време и да се представи в положителна светлина с оглед на присъединяването си към 27-членния ЕС.

Министърът на отбраната Олексий Резников беше освободен през септември заради различни случаи на корупция, въпреки че се радваше на солидна репутация докато представляваше Украйна в дискусии със западни съюзници.

Макар да не се твърди, че Резников е участвал лично в злоупотреби, имаше няколко случая на корупция сред военните по време на неговото управление – за снабдяване на войските с храна и за осигуряване на подходящо облекло за военнослужещите.