Поставеният под номер 3 Даниил Медведев надви Хуберт Хуркач със 7:6(4), 2:6, 6:3, 5:7, 6:4 в голяма битка от четвъртфиналите на "Аустрелиън оупън". Руснакът за трети път в кариерата си е на полуфинал в първия за годината турнир от Големия шлем, като два пъти е губил на финала.

А на пътя му сега застава Александър Зверев, който направи супермач срещу фаворизирания срещу него Карлос Алкарас - 6:1, 6:3, 6:7(2), 6:4.

Двубоят на Медведев срещу поставения под номер 9 Хуркач продължи близо четири часа. 

Хуркач, който стигна едва за втори път в кариерата си до четвъртфиналите в мейджър, до днес бе с положителен баланс в срещите си с Медведев. И успя да го изтощи докрай. След мача той заяви, че се чувства "разбит" в интервюто на корта.

Той успя на два пъти да заличи пасив от един сет, но в същото време спечели само пет от 15-те си възможности за пробив. Медведев пък бе безгрешен в последния сет. Проби подаването на Хуркач в седмия гейм. В десетия гейм Медведев спечели на нула и вкара първия мачбол за крайното 6:4.

Доста по-късно сервисът и хладният ум позволиха на Зверев набързо да вземе два сета на Алкарас. Той сервираше за мача и можеше да го спечели за по-малко от два часа, ала испанецът върна пробив, а малко след това изравни. Така третата част, оказала се най-интересна, стигна до тайбрек, в който германецът поведе с 2:0, но следващите седем точки бяха за Алкарас.

В четвъртия младокът често имаше инициативата и на два пъти пропусна да пробие опонента си. Така, както често се случва, той бе пронизан на своя начален удар в деветия гейм. Малко след това Зверев реализира още първия си мачбол.

По-рано през деня Даяна Ястремска записа историческо постижение - тръгвайки с "уайлд кард" от квалификациите, тя е на полуфинал, след като победи чехкинята Линда Носкова с 6:3, 6:4.

Украинката - номер 93 в света, затвори мача за 78 минути и ще играе срещу Чжън Цинвън (Китай), която обърна Анна Калинская (Русия) - 6:7(4), 6:3, 6:1. 

Ястремска е едва втората квалификантка в историята на Оупън ерата, достигнала до полуфиналите на турнира в Мелбърн. През далечната 1978 това направи и Кристин Стори. Азиатката (№12 в света) пък за първи път в кариарата си е на тази фаза в турнир от Шлема

Ива Иванова е на четвъртфинал при девойките

Ива Иванова се класира за четвъртфиналите на сингъл при девойките на Откритото първенство на Австралия.
 
Българката победи със 7:5, 4:6, 6:4 Аспен Шуман от САЩ. Срещата продължи 2 часа и 9 минути. Иванова направи страхотен обрат от 2:4 до 6:4 в третата решаваща част. Това е трета поредна победа за Ива на турнира. За място на полуфиналите тя ще играе срещу №12 в схемата Мингъ Сю от Великобритания.

На осминафиналите на сингъл при юношите Анас Маздрашки изигра силен мач, но отстъпи с 1:6, 6:3, 3:6 на №2 в схемата и №6 в световната ранглиста Николай Будков Кяер от Норвегия. Преди този мач Маздрашки записа четири поредни победи без да загуби сет. Той постигна две победи в основната схема и две победи в квалификациите.

Йоана Константинова отпадна на четвъртфиналите на двойки при девойките. Българката и и Теодора Костович от Сърбия отстъпиха с 2:6, 4:6 на третите поставени американки Тайра Грант и Ива Йович.

Треньор на българчетата за турнирите в Австралия от страна на БФТ е Серафим Грозев.