При 89% преброени гласове бившият държавен глава Доналд Тръмп печели първичните избори в Ню Хемпшир с 54,6% срещу 43,2% в полза на единствената му останала конкурентка в надпреварата за президентската номинация на Републиканската партия - бившата губернаторка на Южна Каролина Ники Хейли.

Шоуменът стана първият републикански кандидат за президент, спечелил първични избори в Айова и Ню Хемпшир, откакто и двата щата бяха поставени в началото на изборния календар през 1976 г.

Резултатите са тежък удар за Хейли - тя посвети много време и ресурси в организирането на митинги навред из североизточния щат с надеждата да изненада своя популярен съперник. В началото на годината бяха публикувани проучвания, според които тя бе стопила преднината на Тръмп до 10% (след като първоначално изоставаше с над 30%). А имаше основание за оптимизъм заради консолидирането на "антитръмписткия" лагер: през уикенда най-силната до този момент алтернатива на Тръмп - губернаторът на Флорида Рон Десантис - напусна надпреварата.

Сега нараства натискът върху Хейли да последва Десантис и да остави бившият държавен глава необезпокоявано да получи номинацията на Републиканската партия. Тя обаче увери, че не възнамерява да го направи. Нещо повече - в реч след обявяването на резултатите в Ню Хемпшир 52-годишната бивша губернаторка засили критиките си срещу бизнесмена, като изрази съмнение относно когнитивните му способности и се представи като обединителна фигура, способна да предизвика необходимата поколенческата "ротация" на властта във Вашингтон.

"Тази надпревара далеч не е приключила. Има още десетки щата. Не сме приключили!", обяви Хейли пред симпатизанти.

Тя изброи загубите на Републиканската партия през 2018, 2020 и 2022 г. и заключи.

"Най-лошо пазената тайна в политиката е колко много демократите искат да се изправят срещу Тръмп", добави тя.

На победното си парти във вторник вечерта Тръмп не й остана длъжен обиди.

"Видях, че държи реч все едно е спечелила. Тя не спечели - тя загуби. Последната седмица имахме проблем - тя излезе и предположи, че е спечелила Айова. Огледах се и се запитах: "Тя не завърши ли трета?" Да, тя завърши трета. (...) Печелим в почти всички проучвания срещу Корумпирания Джо Байдън, тя не печели тези проучвания. Това не е типичната реч след победа, но нека не й позволяваме да говори, все едно е спечелила, след като имаше много лоша вечер. (...) И само една бележка към Ники: "тя няма да спечели". 

Пътят на Хейли към номинацията на Републиканската партия се стеснява бързо. Тя няма да участва на първичните избори в Невада (8 февруари) и ще се надява на чудо в надпреварата в Южна Каролина на 24 февруари. Като бивша губернаторка на щата разчита, че силно представяне може да я тласне към победата на 5 март, когато ще се проведе т.нар. Супервторник (на този ден ще има избори в 16 щата и територии). Проблем за Хейли е, че Южна Каролина е много консервативен щат, където Тръмп е изключително популярен. 

В Айова и Ню Хемпшир тя спечели мнозинството от гласовете си в демократично ориентирани градове, където има концентрация на младежи заради местни студентски кампуси.