Рон Десантис – губернаторът на Флорида, се оттегли от надпреварата за Белия дом и обяви подкрепата си за бившия президент Доналд Тръмп, предаде Ройтерс.

Така Тръмп със сигурност става суперфаворит в надпреварата за номинацията на Републиканската партия за президентските избори в САЩ през ноември.

„За мен е ясно, че мнозинството от избирателите на първичните избори на републиканците искат да дадат още един шанс на Доналд Тръмп“, заяви Десантис на видеозапис, публикуван в Екс.

Това става в навечерието на насрочените първични избори в щата Ню Хемпшър.

Десантис бе смятан за основен съперник на Тръмп в надпреварата. Губернаторът на Флорида залагаше на консервативните си позиции по редица обществени въпроси. След това обаче той изостана и изпитваше проблеми с набирането на средства за кампанията си.

В изявлението си Рон Десантис отправи нападки срещу Ники Хейли – бившата посланичка на САЩ в ООН, която е новият най-сериозен съперник на експрезидента за номинацията на републиканците. Според Десантис партията не може да се върне към старата републиканска гвардия от миналото, което по думите му е преопакована форма на притоплен корпоративизъм, който Хейли представлява.