Германски крайнодесни имали таен план за прогонването на милиони чужденци от страната – включително и такива, които са германски граждани.

Разкритието направи разследващият сайт „Correctiv“. Десните екстремисти са обсъждали на тайна среща генерален план за реорганизация на Германия. Той включвал експулсирането на хора, които не се вписват в националистическата картина. На срещата са присъствали и политици от „Алтернатива за Германия“ и ХДС.

Срещата се е състояла в Потсдам през ноември м.г. Присъствал е и най-известният представител на крайнодясното движение "Идентичност" Мартин Зелнер.

Твърди се, че на срещата е бил обсъден "генерален план" за миграционната политика. Роланд Хартвиг, бивш член на Бундестага и настоящ съветник на лидерката на партията и парламентарната група Алис Вайдел, е бил сред присъстващите от страна на „Алтернатива за Германия“, съобщи Correctiv в сряда.

Говорител на Вайдел потвърди участието на Хартвиг в срещата, но в същото време подчерта, че е бил изненадан от появата на Зелнер там. Вайдел "обаче не е знаела за участниците. Хартвиг също не е знаел нищо за Зелнер предварително", заявиха от партията.

Говорител на „Алтернатива за Германия“: "АзГ няма да промени позицията си по отношение на имиграционната политика, която може да бъде намерена в програмата на партията, заради индивидуалното мнение на някой, участвал в среща не по инициатива на АзГ."

Хартвиг е бил поканен само да представи проект в областта на социалните медии, за чието разработване е помагал.

В Потсдам е присъствал обаче и депутат от партията и ръководител на парламентарната група на АзГ в Саксония-Анхалт Улрих Зигмунд. Той е потвърдил пред Correctiv, че е бил на срещата като частно лице, а не в качеството си на депутат от АзГ.

Лекция за "ремиграцията"

В писмото покана за срещата, с което Correctiv се е сдобил и с което са се запознали и други медии, се посочва, че на събитието ще бъде представена "стратегическа концепция, в смисъл на генерален план". За участие ще се изисква "минимална сума от 5000 евро". Correctiv съобщава, позовавайки се на участници, че темата на срещата е презентацията на Зелнер за "ремиграцията".

Този термин се използва от експертите за описание на връщането на хора, които са избягали или имигрирали, обратно в страните им на произход. Политиците от AзГ също публично подкрепят това искане. Например депутатът от АзГ Готфрид Курио заяви през ноември в Бундестага: "Това, от което се нуждаем сега, е не само незабавно спиране на незаконната миграция. Нуждаем се от истинско, реално репатриране, пълна депортация. Дами и господа, най-накрая се нуждаем от истинска ремиграция."

Терминът често не е ясно дефиниран. Понякога се използва във връзка с хора без право на пребиваване. На срещата в Потсдам обаче се твърди, че измерението е било по-голямо.

В рамките на AзГ от известно време се обсъжда и широкомащабна "ремиграция": На европейската партийна конференция на АзГ през 2023 г. делегатът Ирмхилд Босдорф публично призова за "ремиграция на милиони".

Контактите между политици от AзГ и австрийската партия "Зелнер" не са нещо ново, въпреки че АзГ официално се дистанцира от движението "Идентичност", което е категоризирано като дясноекстремистко от Службата за защита на конституцията.

Верига бургери се разделя със съсобственик

Разследването има последици и за веригата за бургери „Ханс им Глюк“. Днес следобед тя обяви, че се разделя със съсобственика си Ханс-Кристиан Лимер с незабавен ефект. Името на Лимер фигурира и в поканата за срещата. Според Correctiv обаче той не е присъствал на срещата.

"Ръководството на „Ханс им Глюк“, собствениците и целият екип са дълбоко шокирани от тези обвинения", се казва в изявлението. "Като Ханс им Глюк“ ние ясно се разграничаваме от десните екстремистки възгледи, те представляват пълна противоположност на нашите основни ценности."

Канцлерът поиска намеса на службите

Тайната среща предизвика възмущение в различни партии. Канцлерът Шолц заяви, че това е "случай за Федералната служба за защита на конституцията". Всеки, който се противопоставя на нашия свободен демократичен основен ред, е случай за нашата вътрешна разузнавателна служба и съдебната система", написа Шолц на платформата X.

"Фактът, че се учим от историята, не е само на думи", подчерта той. "Демократите трябва да се обединят", продължи Шолц. "Няма да позволим на никого да прави разлика между нас в нашата страна въз основа на това дали някой има имиграционна история, или не." Канцлерът добави: "Ние защитаваме всички - независимо от произхода, цвета на кожата или от това колко неудобен е някой за фанатиците с фантазии за асимилация."