В България съществува риск от съсредоточаването на прекалено много власт в ръцете на правосъдния министър.

Това заяви в Европейския парламент в Брюксел нидерландската евродепутатка София ин 'т Велд от либералната група „Обнови Европа“ (ОЕ). Тя представи доклада за посещението у нас през октомври 2023 г. на Мониторинговата група към Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи.

Рискът е бил отбелязан в доклад на Венецианската комисия, който е излязъл точно преди посещението на евродепутатите у нас. Те са имали възможността да се запознаят с документа. Той е огласен, след като промените в българската конституция са минали на първо четене в Народното събрание. Сега от Мониторинговата група очакват актуални сведения и ще следят кои препоръки на Венецианската комисия са взети предвид и кои не са. Още повече, че промените вече са факт.

Ин 'т Велд изтъкна, че има известно подобрение на ситуацията с медиите у нас.

„Климатът се подобрява, но все пак България е на 71-о място в класацията за свобода на медиите. Проблемът с регистрацията на собствеността все още не е разрешен. Създадена е обаче работна група. Началото й бе дадено, докато бяхме там“, каза евродепутатката.

Социалистката Елена Йончева – единственият български член на Мониторинговата група, не пропусна да разкритикува конституционните промени у нас.

„Коалицията прие конституционната реформа с огромно мнозинство. Намерението обаче е изцяло политическо. Тази реформа всъщност затвърждава властта на управляващото мнозинство и позволява политическо вмешателство във Висшия съдебен съвет (ВСС) и прокуратурата.

Тази реформа също гарантира имунитета на властимащите. Освен това в Конституционния съд (КС) бяха назначени политически лица. Миналата седмица една от водещите фигури в ГЕРБ (Десислава Атанасова – б.р.) бе назначена за конституционен съдия. Тя сега ще може да гласува по предложения на собствената си партия“, заяви Йончева.

Тя изрази тревога, че всички, които носят отговорност за проблемите с върховенството на закона у нас, няма да получат справедливи присъди.

„Много от знаковите дела през последните години бяха приключени без резултат. ВСС все още действа с изтекъл мандат и това положение трае повече от година и половина. За това социалистите отхвърлиха реформите, предложени от правителствното.

За нас е ясно, че единствената амбиция на управляващото мнозинство е да подсигури властта си и да продължи по пътя на завладяване на държавата“, каза червената депутатка.

Трябва да бъде гарантирано, че за борбата с корупцията в България ще бъде изградена система, която да предотврати политическо вмешателство в бъдеще. За това настоя нидерландката Тинеке Стрик от групата на „зелените“.

Всъщност Венецианската комисия не отхвърля всички реформи в страната ни, а по-скоро гледа на тях предпазливо, обобщи София ин 'т Велд.

Колкото до риска от политизация, тя смята, че той е неизбежен при някои системи. Именно затова случващото се в България трябва да бъде държано под око. Все пак тя отбеляза, че сме постигнали значителен напредък в сравнение с периода 2008-2009 г., когато е било подчертано, че главният прокурор в България не подлежи на отчетност.