Чернокожият американски сенатор Тим Скот, който бе кандидат-претендент за номинацията на Републиканската партия до 12 ноември 2023 г. (към тази дата подкрепата му бе едва 2,2 процента по данни на FiveThirtyEight), обяви официално, че застава зад кандидатурата на Доналд Тръмп. 

Това се случи на митинг на бившия президент в щата Ню Хемпшир миналата вечер.

"Дойдох в така топлия Ню Хемпшир да подкрепя следващия президент на САЩ - президента Доналд Тръмп!", извика въодушевено Скот от трибуната, шегувайки се с времето в скования от студ щат. "Имаме нужда от Доналд Тръмп. Нуждаем се от президент, който да обедини страната ни", заяви той.

"Той е забележителен човек. Неговата подкрепа значи много", отговори на свой ред Тръмп.

Североизточният щат Ню Хемпшир е втората дестинация на републиканските първични избори. На 15 януари избирателите на централния щат Айова подкрепиха с огромно мнозинство Доналд Тръмп. Той спечели над 50 на сто от вота и завърши първи в 98 от 99 избирателни окръзи. Шоуменът загуби борбата за окръг Джонсън със само 1 глас - с малката победа се поздрави бившата губернаторка на Южна Каролина Ники Хейли, която завърши трета в общото класиране на щата непосредствено след втория: губернатора на Флорида Рон Десантис (двамата получиха около 20 на сто от вота).

В Ню Хемпшир надпреварата на 23 януари обещава да бъде по-оспорвана. Хейли успя да стопи преднината на Тръмп до 10 процента, според проучване на Си Ен Ен от началото на годината. 

Скот, който е сенатор на Южна Каролина, най-вероятно ще окаже въздействие и върху първичните избори в своя щат, които ще се проведат на 24 февруари. Призива му към избирателите да подкрепят Тръмп е пореден удар срещу Хейли, която е бивша губернаторка на Южна Каролина. 

Само седмица по-късно, на 2 март, ще се състои т.нар. Супервторник - най-значимата дата от календара на първичните избори, в който ще се проведат гласувания в цели 16 щата и територии.

Изявената подкрепа на Скот за Тръмп е изненадваща. При отказа си от надпреварата за номинацията през ноември той обеща, че няма да застава зад друг кандидат и че "най-добрият начин да съм от помощ е като не коментирам".

Предстои да видим дали оповестеното му в толкова критичен момент пристрастие ще му спечели "място под слънцето" в потенциална бъдеща администрация на Доналд Тръмп.