Израелският премиер Бенямин Нетаняху е отхвърлил призивите на САЩ да намали интензивността на военната офанзива в ивицата Газа и да предприеме стъпки към създаването на палестинска държава след войната, с което си навлече незабавни упреци от Белия дом, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Напрегнатите разговори отразяват това, което се превърна в голям разрив между двамата съюзници относно обхвата на войната на Израел и плановете му за бъдещето на обсадената територия.

"Очевидно е, че виждаме нещата по различен начин", заяви говорителят на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Кърби.

Нетаняху направи това изявление само ден след като държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви, че Израел никога няма да има "истинска сигурност" без ясен път към независима палестинска държава. По-рано тази седмица Белият дом също така обяви, че е настъпил "подходящият момент" Израел да намали интензивността на опустошителната си военна офанзива в Газа, припомня АП.

На пресконференция, излъчена по националната телевизия, Нетаняху многократно заяви, че Израел няма да спре офанзивата си, докато не осъществи целите си за унищожаване на бойната групировка "Хамас" в Газа и за връщане у дома на всички останали заложници, държани от "Хамас". Той отхвърли твърденията на нарастващия хор от израелски критици, че тези цели не са постижими, и обеща да продължи кампанията.

"Няма да се задоволим с нищо друго, освен с абсолютна победа", подчерта израелският премиер.

Министърът на външните работи на Саудитска Арабия заяви в Давос, че кралството е готово да установи пълноценни отношения с Израел като част от по-голямо политическо споразумение.

"Но това може да стане само чрез мир за палестинците, чрез палестинска държава", подчерта той.

Според Нетаняху, който оглавява крайнодясно правителство, противопоставящо се на палестинската държавност, палестинската държава ще се превърне в плацдарм за нападения срещу Израел. Израел "трябва да има контрол върху сигурността на цялата територия на запад от река Йордан", заяви той, като добави, че "това противоречи на идеята за суверенитет. Какво можем да направим?"

"Тази истина казвам на нашите американски приятели и слагам спирачки на опитите да ни принудят към една реалност, която би застрашила държавата Израел", каза той.

Коментарите предизвикаха незабавен упрек от страна на Белия дом. Кърби заяви, че президентът Джо Байдън "няма да спре да работи", докато не постигне решение с две държави, отбелязва АП.

Израелски министър: Малко след 7 октомври предотвратих израелско превантивно нападение срещу "Хизбула"

Израелският министър  и бивш главнокомандващ Гади Айзенкот заяви пред израелския Канал 12, че е спрял Израел да не атакува превантивно ливанското движение "Хизбула" в дните след смъртоносната атака на "Хамас" срещу Южен Израел на 7 октомври, предаде Ройтерс.

Айзенкот, чийто най-малък син беше убит в боевете в ивицата Газа миналия месец, заяви, че Израел е бил на път да нанесе удар срещу "Хизбула", въпреки че групировката, обявена от западните държави за терористична организация, все още не е обстрелвала Израел. Според Айзенкот той е убедил членовете на военновременния кабинет да се въздържат.

"Мисля, че нашето присъствие там попречи на Израел да допусне сериозна стратегическа грешка", добаво Айзенкот.

На израелско-ливанската граница се водят ежедневни боеве, но не се стига до открита война, на фона на опасността от голяма ескалация на конфликта, разпален от войната в Газа.

Както Израел, така и "Хизбула" показаха, че искат да избегнат война, но и двете страни заявиха, че са готови да се бият, ако се наложи.

Айзенкот и Бени Ганц, също бивш началник на армията, са членове на опозицията, които се присъединиха към правителството на Бенямин Нетаняху малко след нападението на "Хамас" на 7 октомври, което предизвика израелска въздушна, сухопътна и морска офанзива в ивицата Газа. Израел се зарече да унищожи "Хамас", след като бойци на групата убиха 1200 израелци и отвлякоха още 240 души в Газа като заложници, според израелски данни.

По данни на министерството на здравеопазването на Газа от 7 октомври насам в ивицата са загинали около 24 000 палестинци, а около 1,9 милиона души, 85 % от населението, са били разселени. Движението "Хамас", обявено за терористична групировка от САЩ и други западни държави, се е заклело да унищожи Израел.

При сключването на сделка през ноември бяха освободени около половината от заложниците, но Айзенкот заяви, че повечето от стотината заложници, които остават в плен, са разпръснати из анклава и ще е необходимо ново споразумение, за да бъдат върнати у дома.

"Невъзможно е заложниците да бъдат върнати живи в скоро време без сделка", подчерта Айзенкот.

Той добави, че целите на войните за отнемане на властта на "Хамас" в Газа и ликвидирането на отговорните за нападението от 7 октомври "ще продължат да бъдат валидни" и след временното прекратяване на огъня.

В същото време семейството на Кфир Бибас, най-младия израелец, държан в плен в ивицата Газа, отпразнува първия му рожден ден без него, като се чудеше кои от първите му стъпки са пропуснали през тези три месеца от живота му, отбеляза Асошиейтед прес.