Говорителят на израелската армия Даниел Хагари заяви днес, че военната  структура на ислямисткото движение „Хамас“ е разрушена в северната част на ивицата Газа, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Хагари каза, че „Хамас“ е имал две бригади с 12 полка в Северна Газа преди началото на войната преди три месеца.

"Там имаше общо около 14 хиляди терористи", заяви говорителят и допълни, че от началото на бойните действия са били убити редица командири на "Хамас", унищожени са били оръжия и складове с боеприпаси, а израелските войници са открили и разрушили подземни тунели.

Само в бежанския лагер „Джабалия“ израелската армия е открила осем километра тунели с 40 входа.

Хагари обясни, че „Хамас“ вече не функционира в зоната по организиран начин.

"В „Джабалия“ все още има терористи, но сега те действат без рамка и без командири", каза той.

Според него обаче все още се очакват спорадични ракетни нападения срещу Израел от района.

В момента израелската армия се стреми да унищожи структурите на „Хамас“ в централната и южната част на ивицата Газа. Според Хагари процесът ще изисква време и бойните действия ще продължат през цялата година.

Досега според Израел са били убити около 8 хиляди терористи след безпрецедентното терористично нападение на „Хамас“ и други групировки на 7 октомври. 

Хиляди демонстранти протестират срещу Нетаняху

Хиляди демонстранти отново се събраха по улиците на Израел в събота на протест срещу десния премиер Бенямин Нетаняху и го призоваха да подаде оставка заради начина, по който управлява войната в ивицата Газа, съобщи ДПА.

"Няма да се откажем" и "Правителство на злото" бяха някои от лозунгите, които издигнаха протестиращите в Тел Авив и Хайфа по време на демонстрациите в центровете на градовете.

Миналата година Израел беше обхванат от вълна на масови протести заради спорните планове на правителството на Нетаняху за реформи в съдебната система, които според критиците им биха отслабили независимостта на правосъдието.

Демонстрациите в голяма степен замряха след нападението на 7 октомври от палестинската екстремистка организация "Хамас". Сега протестите изразяват различни форми на недоволство от Нетаняху, най-значителна от които се очертава войната в ивицата Газа. Мнозина освен това настояват за бързо връщане към преговорите с цел освобождаване на още заложници.

Докато израелската военна операция за унищожаване на "Хамас" скоро ще навлезе в четвъртия си месец, към протестиращите се присъединиха и роднини на някои от жертвите от 7 октомври, както и хора, евакуирани от домовете си близо до границите с Газа и Ливан заради бойните действия.