Ще бъде ли унгарското правителство в състояние да изпълни задълженията си през втората половина на 2024 г., когато страната ще бъде ротационен председател на Съвета на ЕС.

Този въпрос поставя Европейският парламент в резолюция, приета днес с 345 гласа „за“, 104 „против“ и 29 „въздържал се“.

Евродепутатите предупреждават, че ако позицията на председател на Европейския съвет е свободна, тези задължения ще бъдат възложени на унгарския премиер по време на шестмесечното председателство на Будапеща. Тази възможност е напълно реална, след като сегашният председател на Европейския съвет Шарл Мишел обяви, че ще се кандидатира на европейските избори през юни.

Съветът на ЕС трябва да намери подходящи решения за смекчаване на тези рискове, се казва в резолюцията. Тя призовава за реформи на процеса на вземане на решения в Съвета, за да се сложи край на злоупотребата с правото на вето и изнудване в Европейския съвет и в други евроинституции.

Членовете на ЕП са загрижени от по-нататъшното подкопаване на демокрацията, принципите на правовата държава и основните права в Унгария. Според тях това се прави чрез наскоро приетия пакет за защита на националния суверенитет. Той бе сравнен с печално известния руски закон за чуждестранните агенти.

Нарушения на Договорите на ЕС

Депутатите съжаляват, че Съветът не е приложил процедурата по член 7, параграф 1 след задействането на механизма от страна на ЕП през 2018 г.). Те призовават Европейския съвет да определи дали Унгария е допуснала тежки и продължителни нарушения на ценностите на ЕС в рамките на по-пряката процедура по член 7, параграф 2.

В текста се осъждат и действията на премиера Виктор Орбан, който през декември 2023 г. блокира решението за преразглеждане на дългосрочния бюджет на ЕС, включващ пакета за помощ за Украйна. Това е станало при пълно незачитане и нарушаване на стратегическите интереси на ЕС и в нарушение на принципа на лоялно сътрудничество. Съюзът не трябва да се поддава на изнудване, подчертават евродепутатите.

Защита на европейските средства

Парламентът изразява съжаление заради решението на Европейската комисия да отпусне до 10,2 милиарда евро замразени средства, макар Будапеща да не е изпълнила исканите реформи за независимостта на съдебната власт, а също и заради това, че ЕК наскоро удължи прилагането на мерки съгласно обвързващия механизъм.

Евродепутатите осъждат докладваните системни дискриминационни практики в Унгария срещу академичните среди, журналистите, политическите партии и гражданското общество при разпределянето на финансиране на ЕС. Те изразяват съжаление заради манипулираните процедури за възлагане на обществени поръчки, предложенията за поглъщане от страна на правителството и субекти, свързани с министър-председателя, и използването на средства на ЕС за обогатяване на политическите съюзници на правителството.

Мерките, необходими за отпускане на финансиране от ЕС съгласно съответните закони, трябва да се разглеждат като единен пакет и не следва да се извършват плащания, ако продължават да съществуват недостатъци в която и да е област. ЕП ще проучи дали трябва да се предприемат правни действия за отмяна на решението за частично размразяване на средствата. Депутатите предупреждават, че могат да използват набор от правни и политически мерки, ако Комисията нарушава задълженията си като пазител на Договорите и 
защитник на финансовите интереси на ЕС.

Само 5-има български евродепутати подкрепиха резолюцията

Само петима български евродепутати подкрепиха ре0олюцията, става ясно от справка в поименното гласуване.

„За“ са били Радан Кънев от Европейската народна партия (ЕНП), социалистът Петър Витанов и тримата ни представители от ДПС и либералната група „Обнови Европа“ – Илхан Кючюк, Атидже Алиева-Вели и Искра Михайлова.

„Против“ са гласували двамата ни „консерватори“ – Ангел Джамбазки и Андрей Слабаков от ВМРО.

Въздържали са се Андрей Ковачев и Андрей Новаков от ЕНП.

Останалите 8 наши евродепутати не са участвали във вота.