Близо 20 милиарда евро от европейските фондове за Унгария ще останат замразени, докато тя не изпълни всички необходими условия, свързани с върховенството на закона.

Това заяви днес председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Тя говори пред Европейския парламент в Страсбург по време на дебат, посветен на Европейския съвет от 14-15 декември 2023 г. и предстоящата извънредна среща на върха на ЕС на 1 февруари.

Парите са замразени заради опасения, свързани с правата на ЛГБТИ-общността, академичните свободи и правата на кандидатите за убежище, припомни Фон дер Лайен. Тя обаче изтъкна, че през май 2023 г. Унгария е приела нов закон за съдебната реформа, който изпълнява редица препоръки. Той засилва независимостта на съдебната система и ограничава възможността за политическа намеса в нея.

„Това поискахме и Унгария го изпълни“, каза Фон дер Лайен.

Правителството на Виктор Орбан е и главната пречка пред отпускането на помощ в размер на 50 милиарда евро за Украйна. Това ще бъде и главният въпрос, който ще обсъждат лидерите на страните членки на специалния Европейски съвет на 1 февруари.

Будапеща е дала сигнал, че е готова да деблокира помощта, пише „Политико“, като се позовава на високопоставени дипломати от ЕС. ОТ Брюксел обсъждат възможността за въвеждане на „внезапна спирачка“ за финансирането на Украйна. Подобна мярка бе въведена за Фонда за възстановяване от пандемията от COVID-19.

„Внезапната спирачка“ ще позволи на всяка страна членка да постави на ниво държавни ръководители въпроса за подпомагането на Украйна, ако сметне, че има някакъв проблем. Не се предвижда обаче право на вето, от което Унгария се възползва досега успешно. Ако определена страна задейства спирачката, лидерите трябва да я обсъдят на следващата си среща.

Унгария днес е водеща тема в Европейския парламент. Днес следобед се очаква евродепутатите да призоват за задействането на член 7 - отнемането на правото на глас на Будапеща в Съвета на ЕС. Това трябва да стане при обсъждането на доклада на германската евродепутатка Катарина Барли за състоянието на човешките права в ЕС. В него се съдържа призив да бъде определено дали Унгария постоянно нарушава основополагащите ценности на Общността.

Каквото обаче и да реши ЕП, то няма задължителен характер за страните членки. Решението за отнемане на правото на глас се взема от Съвета, при това с пълно единодушие.