Съдия Борислав Белазелков, който е номиниран за член на Конституционния съд от "Продължаваме промяната - Демократична България", е човекът, който е създал съдебна практика в полза на кредиторите и частните съдебни изпълнители (ЧСИ). Сестрата на Белазелков, която е нотариус, е станала "имотна кралица" именно благодарение на частните съдебни изпълнители.

Такива обвинения прозвучаха в декларация на "Има такъв народ", произнесена от парламентарната трибуна от Тошко Йорданов.

"Кое е още по-любопитното - съдия Борислав Белазелков и сестра му нотариус Ксения Белазелкова са своебразни имотни крале, според справка в имотния регистър", каза още Йорданов.

И допълни, че според публикации в пресата част от имотите, върху които роднинският тандем слага ръка, са запорирани от частни съдебни изпълнители в тяхна полза.

"Много е съмнително, че докато съдията Белазелков налага съдебна практика в полза на частните съдебни изпълнители, сестра му се превръща в същинска имотна кралица именно с помощта на ЧСИ-тата", добави Тошко Йорданов.  

Той попита и дали Белазелков е бил член на БКП, когато е започнал съдийската си кариера. Йорданов припомни също така, че съдията е подкрепил предсрочното освобождаване на Джок Полфрийман, който беше осъден за убийството на студент в центъра на София.

"Как пък един път не можахте да предложите една свястна кандидатура? И това е така, защото нито сте честни, нито сте морални, нито сте пригодни за каквото и да е. Оставка, некадърници", заяви Йорданов.

Той определи предложената от ГЕРБ за член на Конституционния съд Десислава Атанасова като "безкрайно безобразна" политическа кандидатура.

До момента от "Продължаваме промяната - Демократична България" не са коментирали обвиненията на Йорданов. Белазелков и Атанасова ще бъдат изслушани следобед от комисията по конституционни въпроси на парламента.