Ако се чудите какво може да е общото между Альоша в Пловдив и Тейлър Суифт в Америка - то е, че извратеняците с патологични наклонности да владеят масите ползват едни и същи прийоми навсякъде. Най-популярен от тях на днешно време е удавянето на всеки разговор в някакъв тотален бял шум, който да ошашави нормални до вчера хора, докато вече не са сигурни в нищо.

Така например събитието на срядата бе как пловдивчани излязоха да защитават Альоша (макар и официалното му име да е друго - Паметник на съветската армия), защото бил - символът на града (?!?). Сега си отворете произволна статия със заглавие "История на Пловдив" и пак кажете има ли това нещо общо с истината.

В Америка пък тръмпистите явно доста са се поуплашили от Тейлър Суифт и влиянието й, защото чисто и просто я обявиха за вещица - не е много по-изискано от кремълските опорки у нас.

По абсолютно същата схема поредната вълна от добре подкована фейсбуск истерия заля... продажбата на българска хай тек компания на световен инвеститор (вместо да се гордеем с това - например). "Школо" вече е собственост на англичани и се налага шефовете й да обясняват че - не, тройките на Иванчо не са тяхна собственост, не се продават и в крайна сметка - идва ли някой проявява особен интерес към тях.

И за да не сме толкова негативни, като противовес на повсеместната... нека кажем - интелектуална предизвиканост, имаме тази фантастична, тази невероятна Нургюл Салимова. Международната федерация по шахмат (ФИДЕ) специално я отличи сред трима шахматисти, постигнали паметни успехи през м.г., тръгвайки от ниски позиции в големи състезания.