Първата ракета на България при жените Виктория Томова се класира за втория кръг на Откритото първенство на Австралия по тенис.

28-годишната софиянка преодоля с 6:4, 6:2 американката Кейла Дей след 112 минути игра и постигна първата си победа в Мелбърн при четвъртото си участие в основната схема на първия за годината турнир от Големия шлем.

Българката имаше преднина от 4:1 в първия сет след пробив, но допусна изравняване - 4:4. Томова обаче успя да си вземе подаването и поведе с 5:4, а впоследствие реализира нов брейк, с който спечели и сета.

Във втората част българката, 70-а в света, продължи серията си на шест поредни гейма срещу 86-ата в класацията на WTA и дръпна с 4:0, което се оказа решаващо. Американката направи цели 29 непредизвикани грешки срещу едва 10 на Томова и това натежа.

Следващата съперничка на Томова в Мелбърн е голямо име - №19 в основната схема Елина Свитолина (Украйна), която се справи с 6:2, 6:2 с представителката на домакините Тейла Престън.

Украинската тенисистка е бивша номер 3 в света, като е трикратна полуфиналистка в турнири от Големия шлем. В Австралия тя два пъти е стигала четвъртфинал.

Григор Димитров излиза на корта за първия си мач на "Аустрелиън оупън" тази нощ наше време срещу унгареца Мартон Фучович. Очаква се мачът им да започне около 3 мача на понеделник срещу вторник.

Победи за фаворитите на старта. Джокович се измъчи с дебютант

Световният номер 3 Даниил Медведев започна с 5:7, 6:2, 6:4, 1:0 срещу французина Теренс Атман, когато съперникът му се отказа. Във втория Медведев ще срещне с финландеца Емил Руусувуори, който надигра американеца Патрик Кайпсън с 4:6, 6:3, 6:4, 7:6(4).

Стефанос Циципас от Гърция, който е под номер 7 в ранглистата и финалист от Мелбърн от миналата година, направи обрат срещу белгиеца Зизу Бергс с 5:7, 6:1, 6:1, 6:3. Той трябваше да играе на старта срещу италианеца Матео Беретини, който обаче се отказа от участие заради контузия на десния крак. 

Младият американец Себастиан Корда се наложи трудно над чеха Вит Коприва след 6:1, 6:4, 2:6, 4:6, 6:2 в мач, продължил 3 часа и 8 минути. А победителят "София оупън" Адриан Манарино (Франция) надви швейцарския ветеран Стан Вавринка с 6:4, 3:6, 5:7, 6:3, 6:0.

Испанецът Алехандро Давидович Фокина, който може да се срещне с Григор Димитров, се наложи над французина Констан Лестиен с 6:4, 6:4, 7:6(5).

Американецът Бен Шелтън също се класира за следващата фаза на турнира, след като победи опитния испанец Роберто Баутиста-Агут с 6:2, 7:6(2), 7:5.

Представителят на домакините Александър Попирин си осигури поне още един мач, след като се наложи над сънародника си Марк Полманс с 6:3, 7:6 (3), 6:2. И той ще е срещу Новак Джокович, който вчера имаше трудности срещу хърватския дебютант и свалификант Дино Призмич - 6:2, 6:7 (5), 6:3, 6:4 за четири часа.