Кирил Петков и Бойко Борисов вече не се съдят един друг. Делата са прекратени, съобщава БНТ. Лидерите на коалиционните партньори в т. нар. сглобка демонстрират все по-голямо разбирателство помежду си, почти липсват взаимните критики.

Отдавна не се споменава как Кирил Петков арестува Борисов преди около две години - през март 2022 г., нито последвалите размисли и намеци на поредица от депутати от ГЕРБ начело с лидера им за парапети и кристали по адрес на Петков.

Първо на 18 декември Бойко Борисов е простил на Кирил Петков за думите: 

"Борисов знае много добре, че при една работеща съдебна система, той ще трябва да ходи в затвора.“

Както и за:

„И за тези осем хиляди лева, които ББР плаща на месец на тази кантора за общо два месеца, те направиха такава новина, че забравихме, че става дума за три милиарда, до четири милиарда на година, които Борисов крадеше и това как ние се опитахме да го спрем реално въобще остана настрани".

Тези изказвания на Петков са от 10 август 2022 г. по Нова тв.

Протокол на Софийския градски съд от 18 декември 2023 г. показва, че Борисов е оттеглил иска си срещу съпредседателя на ПП и съдът е прекратил делото, с което Борисов иска от Петков 26 000 лева за претърпени неимуществени вреди.

На свой ред почти месец по-късно и Петков е простил на Борисов, отбелязва обществената телевизия. Вчера (15 януари) Софийският районен съд е прекратил наказателното дело от частен характер, което Петков заведе срещу Борисов. Един от лидерите на ПП се е почувствал засегнат от  брифинг от 24 август 2022 година, в което лидерът на ГЕРБ обвинява "кабинета Петков", че доставя природен газ за страната чрез дъщерна компания на "Газпром", за да се облагодетелстват близки до "Продължаваме промяната" фирми.

В края на август 2022 г. Кирил Петков заведе наказателното дело срещу Борисов. Тогава Петков заяви, че Борисов вече е бил осъждан за клевета, и добави:

"Омръзна ми да слушам всичките му лъжи за посредници, комисиони, за всякакви клевети, каквито той непрекъснато говори навсякъде. Време е да спрем тези стари лъжци с техните мутренски похвати."

През август Петков посочи, че цената на газа, която правителството е плащало до неговата смяна от служебния кабинет в началото на август, е била под 30 долара на европейския пазар.

Когато делото Петков срещу Борисов започна СРС прие в рамките на процеса, който е за клевета, да разгледа и частичен граждански иск срещу Борисов за 10 000 лева обезщетение от общо 500 000 лв., поискани при завеждане на делото.

Причината СРС вчера да прекрати делото е: "депозирана изрична молба за оттегляне на тъжбата станала основание за образуване на настоящото производство, респективно за отказ от приетия за съвместно разглеждане граждански иск."

Така след двата последователни отказа да водят дела един срещу друг Петков и Борисов вече са постигнали пълно публично помирение и хармония.